Brein voor de spiegel
Om te begrijpen hoe informatie van de zintuigen zich vertaalt in gedrag, moet je de activiteit van honderden hersencellen tegelijk en langdurig bestuderen. Cagatay Aydin zette een grote stap in die richting.
Om te begrijpen hoe informatie van de zintuigen zich vertaalt in gedrag, moet je de activiteit van honderden hersencellen tegelijk en langdurig bestuderen. Cagatay Aydin zette een grote stap in die richting.
Kleuren hebben een evolutief voordeel. Bontgekleurde verenpakken vertellen soortgenoten: kies mij, ik ben sterk, want ik heb energie over om kleuren te maken. Stilaan worden ook andere functionele voordelen van kleur duidelijk. Evolutiebioloog Michaël Nicolaï lichtte een tipje van de pluim op.
Vrouwen die boksen trekken zich niks aan van wat ‘respectabel’ is voor een dame. Boksende en worstelende vrouwen waren honderd jaar geleden een fenomeen in Mexico. Maar ze botsten ook al gauw op verzet.
Het brein registreert en verwerkt niet louter de kleuren die via het oog binnenkomen, maar maakt permanent voorspellingen van hoe de omgeving eruit zou moeten zien.
De Eos Pipet bekroont een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Maak kennis met de vijf laureaten en stem op je favoriete Pipetter voor de publieksprijs.
Corona had een grote impact op ons leven. Ook als het gaat om digitale toestellen en apps, zo blijkt uit de jaarlijkse Digimeter-bevraging. Ons technologiegebruik stijgt, maar daarmee neemt ook onze argwaan toe.
De voorloper van Wikipedia dankt zijn succes aan een wiskundig resultaat van exact honderd jaar oud.
De varianten spelen onder meer een rol in de contactpunten tussen hersencellen. Die bevindingen helpen de oorzaken van schizofrenie beter te begrijpen.
Burgerwetenschappers onthullen hoeveel fauna wordt platgereden op onze wegen.
Dieren vechten niet alleen fysiek, maar hebben een hoop slimme strategieën ontwikkeld om macht te verwerven.
Een vaccin dat ingezet wordt tegen meningokokken voorkomt ook een aantal gevallen van gonorroe.
In onze podcastreeks Weerman Bram beantwoordt Bram Verbruggen telkens een vraag over het weer. Deze keer: hoe ontstaat een regenboog?
Op 27 maart overleed een 35-jarige Vlaamse vrouw in Nederland nadat ze een detoxkuur onderging. Na de behandeling werd ze onwel, waarna ze in een bed werd gelegd, waar ze enkele uren later overleed. Over welke detoxbehandeling het hier gaat en of het overlijden ermee verband houdt, is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.
Wat maakt het vak van psychiater waardevol en interessant? Columnist Ebtisam El Filali schrijft erover in haar eerste column voor Psyche&Brein.
In zijn allerlaatste column voor Psyche&Brein doet columnist Vittorio Busato een bekentenis.
Australische biologen zenderden eksters om meer te leren over hun gedrag. Het experiment mislukte, maar toch leverde het onderzoek een straf nieuw inzicht op.
Meertaligheid is overal, ook op de Belgische werkvloer. In steeds meer bedrijven is er nood aan manieren om een brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen, talen, en culturen. Daarom moeten werkgevers op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor taalproblemen.
Weersomstandigheden in het droge seizoen bepalen de omvang van jaarringen bij tropische bomen. Een relatief nat en koel droogteseizoen stimuleert extra groei, en omgekeerd. Dat wijst erop hoe gevoelig tropische wouden zijn voor klimaatschommelingen.