Wat we tot nu toe weten over de BA.2-variant van omikron
Bij de opkomst van omikron hadden we overwegend te maken met de subvariant BA.1. Nu is BA.2 dominant. Wat weten we over die subvariant?
Bij de opkomst van omikron hadden we overwegend te maken met de subvariant BA.1. Nu is BA.2 dominant. Wat weten we over die subvariant?
De bijgewerkte boodschap kan worden uitgezonden naar buitenaardse luisteraars in de hoop een eerste contact te leggen.
Technologie roept soms weerstand op. In hoeverre houden de vier Vlaamse onderzoekscentra hiermee rekening? Eos sprak met de directeurs. ‘Het is onze taak om het publieke debat te voeden met wetenschappelijk correcte informatie.’
De wereld - en de wetenschap - staat voor grote maatschappelijke kwesties. Welke innovatie is de komende eeuw wereldwijd het meest nodig? Eos sprak met de directeurs van de vier technologische sleutelspelers.
De wereld staat voor enorme uitdagingen. Ook in Vlaanderen zoeken wetenschappers naar oplossingen. Een gesprek met vier technologische sleutelspelers over innovatie en duurzaamheid.
Vrouwen die veel last hebben van premenstruele klachten, hebben ook vaker last van stress en piekergedachten. PMS gaat soms gepaard met een depressie, en dat is wellicht geen toeval.
De wetenschap van het immuunsysteem is nog nooit zo gewild of noodzakelijk geweest.
Een stof aanwezig in appels kan mogelijk het herstel van multiple sclerose (MS) beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie van het nieuwe Universitair MS Centrum (UMSC), een samenwerking tussen UHasselt en ziekenhuis Noorderhart in Pelt. Wat leert dit onderzoek ons?
Door het DNA van bijna 800.000 mensen met en zonder alzheimer met elkaar te vergelijken, kwamen onderzoekers meer te weten over de genetische risicofactoren van de ziekte.
Hoeveel reportages over biotechnologie eindigen met iets zichtbaars én direct bruikbaars in een potje? Vast heel weinig, maar er bestaan uitzonderingen. Het laatste beeld van een ochtend bij Biotalys: een glazen flesje met een antischimmelmiddel voor voedingsgewassen, op basis van antilichaamtechnologie.
Waar komt de 1 apriltraditie eigenlijk vandaan, en is er nog plaats voor in tijden van fake news? En hoe zit het met wetenschappelijke aprilgrappen? ‘Echt onderzoek is grappiger, juist omdat het echt is.’
Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten.
Met genbewerking kunnen we gewassen maken die minder water en voedingsstoffen vragen, sneller laten groeien en bestendiger maken tegen hitte, plagen en ongedierte. Het debat rond genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en hun regelgeving in de EU is sterk gepolariseerd. Is de Europese regelgeving aan herziening toe?
Wanneer kometen de zon naderen, stoten ze gas en stof uit. Hierdoor neemt de activiteit van kometen die in de buurt van of binnen de baan van de aarde komen per omloop af. Ditzelfde verschijnsel blijkt zich ook voor te doet bij kometen die niet dichterbij komen dan de omloopbaan van Saturnus.
De Russische aanvallen op Oekraïne hebben verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking. Maar de consequenties voor de gezondheid reiken veel verder die van de bombardementen en de beschietingen.
Nieuw onderzoek laat zien hoe levende cellen hun omgeving verkennen en weefsel binnendringen.
Resten van insectenkweek zijn een bodemverbeteraar voor planten.
Een opleiding tot coach. Eefje Rondeel begon met veel scepcis aan dat verplichte nummer. Maar ze werd positief verrast. Er is best wel wetenschappelijke onderbouwing voor coaching, en die moeten we meer inzetten.