Artikels
Langere vleugels, minder lichaamsgewicht: vogels in Amazoneregenwoud veranderen door klimaatopwarming
De lichaamsbouw van de vogels in het Amazoneregenwoud verandert als gevolg van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat de opwarming van de aarde eens te meer letterlijk zichtbaar maakt.
Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer ontwikkelde eerder een van de doeltreffendste coronavaccins. Nu maakte het bedrijf wereldkundig dat het een goed werkende pil tegen covid-symptomen klaar heeft. Ook Merck, MSD in Europa, is bezig met een gelijkaardig medicijn. Wat weten we hierover?
Zweetverzamelende pleister kijkt truc af van cactusstekels
Onderzoekers hebben een zweetverzamelende pleister ontwikkeld, geïnspireerd op de manier waarop cactusstekels water aantrekken.
Zo wordt het weer voorspeld
Hoe weet een weerkundige hoe warm, koud of nat het zal worden, of hoe hard het zal waaien? Meteoroloog Samuel Helsen legt uit hoe hij en zijn collega’s het weer voorspellen.
“Ik hoop dat patiënten de ‘kleine’ kracht van dit boek voelen”
In de rubriek 'Boek op recept' bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Dirk De Wachter raadt Leven en lot aan.
Kun jij nog zonder wetenschap?
Het vaccin dat je onlangs kreeg tegen het coronavirus, de smartphone in je broekzak, de serie die je ‘s avonds bingewatcht: de Dag van de Wetenschap brengt dit jaar een ode aan alles wat je leven beter, makkelijker en leuker maakt, maar er niet was geweest zonder wetenschap.
Elektromagnetische stralingswaarden gemeten op commercieel 5G-netwerk voldoen aan WHO-normen
Onderzoekers van imec en UGent hebben voor het eerst de elektromagnetische straling van een commercieel 5G-netwerk in kaart gebracht. Dit zijn hun belangrijkste conclusies.
Massa-exctinctie kreeg nog een staartje
De asteroïde die dinosaurussen fataal werd, leidde tot de evolutie en verspreiding van vele slangensoorten.
Wolvenweetjes voor jonge lezers
Alles wat je als kind wilde weten over wolven, hun geschiedenis en misverstanden die over hen de ronde doen.
NASA-ruimtesonde Parker is doelwit van talrijke ‘plasma-explosies’
NASA’s ‘vuurvaste’ Parker Solar Probe heeft last van het alom aanwezige stof in ons zonnestelsel. Tijdens zijn baanbeweging om de zon komt de ruimtesonde met snelheden van meer dan 100 kilometer per seconde in botsing met deze deeltjes, en dat levert wellicht meer schade op dan gedacht.
Opnieuw leren stappen met virtual reality
Vaak zal wie een beroerte krijgt opnieuw moeten leren stappen. Helaas is zo'n revalidatie -uren stappen op een loopband- doorgaans erg saai en dus lastig vol te houden. Om patiënten meer uit te dagen onderzoekt Emma De Keersmaecker (VUB - FWO) hoe ze hen met een VR-bril in een virtuele wereld kan laten revalideren.
De odyssee van de Kleine Zwaan: online traceerbaar
Het international ring- en zenderprogramma “The Oddysey of the Bewick’s Swan” draagt bij tot het oplossen van vragen over gewijzigde trekroutes van de Kleine Zwaan.
Meerdere types covid-vaccins combineren kan geen kwaad
Een deel van de bevolking kreeg al een extra prik tegen covid-19. Voor deze derde prik (of tweede, voor wie gevaccineerd werd met het Janssen-vaccin) wordt altijd een mRNA-vaccin gebruikt: van Pfizer of Moderna. Het combineren van verschillende types van vaccins kan geen kwaad en biedt een goede bescherming.
Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen
De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie met behulp van glasvezels. Op die manier wil hij vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker maken.
Ondanks zeer koude winter blijft zuidpoolijs smelten
Volgens een nieuwsbericht op de site van CNN was de winter van 2021 op Antarctica de op één na koudste ooit gemeten. En dat in een jaar van extreme hitte! Dat lijkt misschien goed nieuws voor de ijskap op de Zuidpool, maar de langetermijntrends zijn minder rooskleurig.
Op palingexpeditie naar… de Azoren!
De Azoren, een eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan, zijn het meest westelijke verspreidingsgebied van de Europese paling en hebben snelstromende rivieren vol watervallen. We hebben echter geen flauw idee hoe palingen omgaan met die condities en hoe ze de watervallen weten te overbruggen. Daarom ging ik op expeditie naar de Azoren om palingen te zenderen en hun habitatgebruik in kaart te brengen.
Waarom kinderen broccoli haten
Broccoli en bloemkool moet je leren eten.