Zuiderse schimmels sluipen op ons bord
Door klimaatverandering komen schimmels uit Zuid-Europa steeds vaker voor in Belgische maïs. Als ook hun giftige varianten uit de tropen naar hier trekken, dreigt een groot gevaar voor mens én dier.
Door klimaatverandering komen schimmels uit Zuid-Europa steeds vaker voor in Belgische maïs. Als ook hun giftige varianten uit de tropen naar hier trekken, dreigt een groot gevaar voor mens én dier.
Elk jaar wordt er op de idyllische Faeröer Eilanden in september een traditionele jacht georganiseerd op walvissen en dolfijnen: de Grindadráp. Oceanograaf Jan Stel wijdt een blog aan de jacht van dit jaar: 'Een roedel van 1428 dolfijnen, het hoogste aantal ooit, werd in een bloedige orgie van geweld de dood in gejaagd'.
Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom worden vaak zonder diagnose naar huis gestuurd. Toch zit het syndroom niet tussen de oren, zegt gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens (KU Leuven). 'Het is een aandoening die sterk wordt onderschat.'
Duur en traag is het, de zoektocht naar broodnodige nieuwe antibiotica. De zogenaamde Legoblok-methode maakt snel varianten van een veelbelovende antibioticaklasse, en op chips met mini-waterdruppels test je er duizenden in één keer.
Dat een kopje groene thee gezond is, wisten we al langer. Maar nu heb je ook de matcha thee, bomvol voedingsstoffen en antioxidanten; een ware boost voor het organisme. Klopt dit?
De Middeleeuwse kerk ouderwets en conservatief? Niet wat betreft haar visie op het huwelijk. Eeuwen vóór #MeToo zette ze ‘actief ja zeggen’ centraal. Zo maakte de kerk vrije partnerkeuze al in de twaalfde eeuw mogelijk, althans voor hetero’s.
In onze vijvers en zeeën leeft een draadvormige bacterie die elektrische stroom kan geleiden over ongeziene afstanden. Wij namen deze ‘kabelbacterie’ onder de loep en vonden een interessant netwerk aan elektrische draadjes die veel gemeen hebben met de draadjes in onze elektronica. Klaar voor duurzame computerchips met bacteriën?
Een kleine brandstofcel die zweet omzet in stroom moet ervoor zorgen dat wearables nooit meer aan de lader hoeven.
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.
Echo’s van een gasexplosie, vastgelegd door NASA’s ChandraX.ray Observatory, leren iets over de samenstelling van stof in het Melkwegstelsel.
Ooit was de steur een iconische verschijning in Europese wateren. Vandaag dreigt de soort uit te sterven. Nederlandse natuurhulporganisaties trachten hem terug te brengen naar de Rijn.
Intussen weet de gemiddelde Vlaming veel meer over virologie dan pakweg anderhalf jaar geleden. Zo ook dat virussen – en dus ook het coronavirus – veranderen doorheen de tijd. Virussen kunnen besmettelijker worden, zieker maken of ook langzaamaan minder ernstige gevolgen hebben. Maar kunnen we voorspellen welke richting het coronavirus zal opgaan?
Hoe stel je een cochleair gehoorimplantaat goed af bij een dove baby of iemand met dementie? Zij kunnen niet zeggen wanneer ze goed horen. Dankzij nieuwe technologische doorbraken kan het implantaat dat nu zelf inschatten op basis van hersengolven die het meet bij geluidsprikkels.
Draadloos internet, het kan ook via licht. Door ledlampen onzichtbaar snel te laten knipperen kunnen we lifi creëren, en zo jouw wifiverbinding verbeteren. Maar wat als iemand het licht blokkeert? Ik zocht naar concrete oplossingen om lifi niet alleen supersnel, maar ook zeer stabiel te maken.
Eén op zeven studenten begint met zelfverwonding tijdens de studententijd. Nieuw onderzoek maakt duidelijk wie risico loopt en wanneer. Via een mentale fitheidstest aan de start van het eerste jaar en via een smartphone app kunnen we op tijd ingrijpen om zelfverwonding te voorkomen.
Wat met bestaande stijve instrumenten niet kon, lukt wel met dit flexibele instrument zo klein als een wattenstaafje. Chirurgen kunnen ermee opereren via de neusholte zonder gezond weefsel te beschadigen. Zo vermijden ze littekens in het gezicht én herstel je sneller.
Voedingsverpakkingen mogen geen ongestaafde beweringen vermelden wanneer het op gezondheid aankomt. Toch zijn er nog tal van boodschappen die niet aan wetgeving onderworpen zijn.
Belgische onderzoekers vonden antilichamen in de neus van volledig gevaccineerden. Die kunnen een rem zijn op infectie en verspreiding van het coronavirus.