Buddy’s als mirakeloplossing voor inburgering?
Vanaf 2022 zullen zogenaamde buddy’s nieuwkomers wegwijs maken in onze samenleving. Kunnen we zo echt de uitdagingen rond integratie overwinnen of blijven we ter plaatse trappelen?
Vanaf 2022 zullen zogenaamde buddy’s nieuwkomers wegwijs maken in onze samenleving. Kunnen we zo echt de uitdagingen rond integratie overwinnen of blijven we ter plaatse trappelen?
De jongeren die in 2019 protesteerden voor het klimaat, kregen daarvoor bakken kritiek. Veel volwassenen noemden de protesten een goedkope uitvlucht om te spijbelen. Ons onderzoek bewijst het tegendeel: jongeren ondernamen wel degelijk sterke acties, maar volwassenen merkten die niet altijd op.
De scheiding tussen de arme en bevoorrechte klasse drong in de Romeinse wereld door tot op het toilet. Als een van de weinige oudheidkundigen specialiseerde Gemma Jansen zich in Romeins sanitair. Zo stootte ze op een aantal wijdverbreide misverstanden. En op een historisch record.
GPS is een prachtige technologie. Helaas zijn we er niets mee in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen en luchthavens, omdat beton de GPS-signalen tegenhoudt. Robin Amsters (KU Leuven - FWO) werkt aan een alternatief: razendsnel flikkerende LED-lampen die ons binnenhuis de weg wijzen.
Afzonderlijk zijn de schimmel Candida Albicans en de bacterie Staphylococcus Aureus eerder ongevaarlijk voor de mens, maar eens ze gaan samenspannen kunnen ze ernstige, moeilijk behandelbare infecties veroorzaken. Microbiologe Katrien Van Dyck (KU Leuven - VIB) bestudeert hun interactie in de hoop zo hun verbond te kunnen breken.
In Amsterdam kun je sinds kort therapiesessies volgen onder invloed van psychedelische truffels. Hoe veilig en effectief is dat?
75 jaar lang was Congo een Belgische kolonie. Aan de hand van de herinneringen van Limburgse kolonisten en uitgeweken Congolezen probeert podcastmaker Eva Droogmans dat turbulente verleden te reconstrueren.
Astronomen hebben twee sterren ontdekt die – uiteindelijk met catastrofale gevolgen – naar elkaar toe spiralen. De grootste van de twee sterren is al niet meer rond, maar druppelvormig.
Blogger Hannelore Prinsen deed onlangs mee aan een debatwedstrijd. Ze schreef een blog over de voorbereiding, het verloop en haar liefde voor het debat. 'Ik kan al mijn competitiviteit nu kwijt in een wedstrijd met mensen die eenzelfde passie hebben voor feiten, logica en de kracht van taal. Een verademing.'
Zangvogels vliegen tijdens de trek tot op meer dan 6 kilometer hoogte, drie keer hoger dan normaal.
Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
Dankzij nieuwe bestralingstechnieken overleven steeds meer patiënten met hoofd - en halskanker, maar bij 7 op de 10 zorgt die bestraling voor blijvende slikproblemen. Via het trainen van tong-, mond- en keelspieren hoopt Hanne Massonet (KU Leuven - UAntwerpen) hen opnieuw van voedsel te laten genieten.
Het ESA rekruteert nieuwe astronauten. Een buitenkans voor wetenschapscommunicator Hetty Helsmoortel. 'Voor mij is de missie nu al geslaagd.'
Over klachten die minstens drie maanden blijven aanslepen na het doormaken van covid-19 is al veel inkt gevloeid. Ook kinderen zouden er mee te maken krijgen.
Aantekeningen van Isaac Newton en David Gregory werden geveild voor 1,97 miljoen euro.
Het robotje kan draaien en uitwijken met de behendigheid van een cheeta en zo complexe terreinen doorkruisen en onverwachte obstakels vermijden. 'Dit ontwerp maakt een toekomst mogelijk waarin zachte robots interacties kunnen aangaan met kwetsbare objecten of veilig naast mensen kunnen werken.'
Vanaf volgend jaar wil Japan mondjesmaat radioactief blus- en koelwater lozen in de Stille Oceaan. Zelfs in het meest pessimistische scenario zal dat niet leiden tot een gevaarlijke blootstelling voor strandgangers of viseters.
In de Denisovagrot werden eerder al resten gevonden van de denisovamens en de neanderthaler. Nieuw onderzoek bevestigt ook de aanwezigheid van fossiel DNA van de moderne mens. Zijn de drie menssoorten elkaar daar ooit tegen het lijf gelopen?