Een Google Maps voor de kosmos
Een complete, driedimensionale kaart van het heelal: het is de droom van veel astronomen, en ze zijn druk bezig om hem te verwezenlijken.
Een complete, driedimensionale kaart van het heelal: het is de droom van veel astronomen, en ze zijn druk bezig om hem te verwezenlijken.
Grijs haar is een van de duidelijkste en meest universele tekenen van veroudering: met de leeftijd verliezen onze lokken hun jeugdige kleur. Uit recent onderzoek blijkt nu dat dit proces niet altijd definitief is. Soms wordt dit grijzen - tijdelijk - ongedaan gemaakt.
Een nieuw machine learning-systeem moet helpen om toekomstige epidemieën in de kiem te smoren.
Onderzoek toont dat 5,6 procent van de ongeplande hospitalisaties verband houdt met een geneesmiddel. Bijna de helft daarvan is te voorkomen. De richtlijnen van bijsluiter, arts en apotheker volgen is een no-brainer. Maar er is nog meer om rekening mee te houden. Enkele feiten en fabels op een rij.
Wetenschappers willen de voor honingbijen dodelijke varroamijt bestrijden met een schimmel.
De oceaanbodem is voor slechts 20,6 % in kaart gebracht. Een nieuw project moet daar verandering in brengen.
Intussen worden in Vlaanderen massaal twintigers en dertigers gevaccineerd. Hoewel de bereidheid groot is, blijven sommigen twijfelen. Geruchten over een negatieve invloed van de vaccins op de mannelijke vruchtbaarheid zijn hardnekkig en kunnen een belangrijk obstakel vormen voor deze leeftijdsgroep. Wat zegt de wetenschap?
Uit een Nederlands en een Amerikaans onderzoek blijkt dat de middelen helpen tegen de verschillende vormen van hoofdpijn.
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.
Vanaf morgen is Knokke-Heist opnieuw het toneel voor het Cartoonfestival dat dit jaar zijn diamanten bestaan viert. Voor de gelegenheid zet het event zijn sportiefste beentje voor rond het thema ‘Iedereen Kampioen’. De hele zomer lang bewonder je de beste cartoons in een sportief jasje, kan je aan leuke workshops deelnemen en ontdek je heel wat nieuwigheden, zoals een Speciale Cartoongast.
Naast teksten kan artificiële intelligentie nu ook beelden genereren. Wiskundige Ann Dooms legt uit hoe dat werkt.
Eerder deze week veroorzaakten hevige regen- en onweersbuien heel wat wateroverlast en modderstromen in de centrale en oostelijke delen van België. Waar kwam al die neerslag vandaan?
In zijn eerste boek vertelt Eos-medewerker Hans Plets hoe de mens doorheen de geschiedenis dacht over het allerkleinste en het allergrootste. Volgens hem is de zoektocht nog lang niet voorbij.
Planeetwetenschappers worstelen al jaren met de vraag waarom sommige meetinstrumenten methaangas op de planeet Mars detecteren en andere niet. Er lijkt nu een eenvoudige verklaring voor het waargenomen verschil te zijn gevonden.
Het ozonverlies boven de Noordpool was vorig jaar groter dan het vorige record in 2011. De oorzaak ligt bij een negatief samenspel van schadelijke stoffen en klimaatopwarming.
In topsport bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. En die kruimels vallen te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop.
De Congolese kimbanguïstische kerk was een zwaar lot beschoren. Al bij de oprichting van de beweging honderd jaar geleden werden haar profeet en zijn volgelingen verguisd en onderdrukt. Een illustratie van de vergeldingsdrang van de koloniserende macht, en van de veerkracht van gelovigen.
Nieuw onderzoek geeft aan dat de pestbacterie die miljoenen slachtoffers maakte niet alleen ouder is dan wetenschappelijk verondersteld. Ze blijkt oorspronkelijk ook een stuk minder besmettelijk én dodelijk geweest te zijn.