Voetbalwetenschap van a tot z
Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.
Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.
Hoe ongerust moet je zijn over schadelijke, moeilijk afbreekbare stoffen zoals PFOS? En hebben we ons lesje inmiddels geleerd? ‘Het klinkt logisch om een stof eerst uitvoerig te testen en dan pas op de markt toe te laten. Maar toch gebeurt het niet.’
De wetenschappelijke programmacommissie van het Europese ruimteagentschap ESA heeft donderdag groen licht gegeven aan de Venus-missie EnVision. De ruimtesonde zal op zijn vroegst in 2031 worden gelanceerd en in een polaire baan om de planeet worden gebracht.
Recent werd het toegelaten aantal wissels tijdens een voetbalmatch verhoogd, onder meer in de Jupiler Pro League. Dat laat coaches toe actiever in te grijpen. Maar verandert dat ook echt iets aan de wedstrijddynamiek?
Vooroordelen, misvattingen en fysiek geweld: in Afrika worden mensen met albinisme zwaar geconfronteerd met hun aandoening. Onderzoek aan de VUB wijst uit dat veel stigma’s afnemen dankzij een mix van kennis, contact en amusement.
In gebieden waar veel stikstofdioxide in de lucht zit, wonen meer mensen die later de ziekte van Parkinson krijgen.
De meeste hoofdtelefoons spelen geluid af en niets meer. Met een slimme adapter zouden ze weleens veel meer kunnen. Zoals je hartslag meten of je zelfs identificeren.
De bekende Belgische poolreiziger overleed afgelopen nacht tijdens een expeditie op Groenland.
Wereldwijd sterven jaarlijks 400.000 mensen, vaak kinderen, aan malaria. Kunnen glucocorticoïden, hormonen in de bijnieren, voorkomen dat een milde infectie evolueert en tot de dood leidt? Dat zoekt Leen Vandermosten (KU Leuven) uit.
Het oppervlak van Mars is beter bestudeerd dan de bodem van de oceaan. De kennis over oceanen is erg beperkt, zowel bij het brede publiek als bij wetenschappers. Het internationale Ocean Literacy-project wil daar verandering in brengen, te beginnen bij het basisonderwijs. Jan Stel overschouwt de zeven basisprincipes van het programma.
De overgang kan je emoties overhoop halen, ondervond Annemie (51). ‘Ik barstte geregeld in tranen uit, ook op mijn werk.’ De overgang kan tot twaalf jaar duren, en gaat niet alleen gepaard met opvliegers, maar ook met hartkloppingen, angsten en geheugenproblemen. Is hormoontherapie aan te raden? Expert Herman Depypere en menopauzeconsulent Ruth Delbeke geven uitleg en tips.
Het heeft tot in de 19e eeuw geduurd voordat westerse wetenschappers de Nijl precies in kaart hadden gebracht. Een van die verkenningsreizgers was Eugène de Pruyssenaere de la Wostyne, een weinig bekende man uit Ieper. Tijd voor eerherstel voor een vergeten held? Of kunnen we met heldenstatus maar beter uitkijken?
Kan je in tijden van sociale isolatie tevreden zijn met je single status of begint er dan toch wat te knagen? En als je dan toch besluit dat je wél een relatie wil, naar wie ga je dan op zoek?
Fantasiespel is een van de belangrijkste spelvormen van kleine kinderen en blijft ook doorheen de ontwikkeling van kinderen een essentieel element van hun spel. Lees er meer over in deze blog!
Barnsteen kan ons helpen in de strijd tegen resistente bacteriën, zeggen Amerikaanse chemici.
Wetenschappers hebben een nieuwe gel ontwikkeld die samen met het parkinsonmedicijn levodopa aan weefsel in de neus kan hechten, waardoor de werkzame stof rechtstreeks naar de hersenen wordt gestuurd.
Vier tot vijf jaar. Zo lang duurt het gemiddeld voor vrouwen met endometriose de juiste diagnose krijgen. Huisartsen en gynaecologen denken niet altijd aan deze ziekte, terwijl toch een op de tien vrouwen ze zou hebben. ‘En vrouwen wordt te veel ingepeperd dat menstruatiepijn normaal is’, zegt gynaecoloog Carla Tomassetti.
Sinds de uitbraak van het coronavirus werden we bij momenten overspoeld met versoepelingen en verstrengingen. Waarop zijn die maatregelen gebaseerd? Buikgevoel? Nattevingerwerk? De vrije markt? Pure wiskunde, zo blijkt. Prof. dr. Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) is wiskundig epidemioloog en lid van de Covid19-expertengroep GEMS en hij gunt ons een blik achter de schermen.