Worden vetrijke producten binnenkort gezonder?
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een geur- en kleurloos onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een geur- en kleurloos onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.
Het actuele debat over de teruggave van Congolees erfgoed maakt grotere vragen los. Het wordt tijd dat de koloniserende naties zich bezinnen over de herkomst en rol van hun musea.
Waarom reageert ons lichaam zo vreemd op bepaalde stoffen? En hoe weet je of je een allergie hebt? Professor Dominique Bullens, verbonden aan het UZ en de KU Leuven, geeft antwoord op deze en andere allergievragen in onze podcast Vraag Het Aan.
'Eet meer gezonde vetten!' lees je op de cover van menig magazine. Om de zoveel tijd verschijnt er wel een artikel dat je aanraadt meer noten, olijfolie en avocado’s te eten. Er zijn zelfs hele kookboeken gewijd aan 'gezonde vetten'. Maar wat zijn het? En is de term misschien misleidend?
Onderzoek in China wijst op een nefast effect van lockdowns: het zicht van veel kinderen gaat erop achteruit.
In De emotionele mens houdt psycholoog Ad Vingerhoets een interessant betoog voor meer inzicht in onze uiterst diverse gevoelswereld.
Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang amper erkenning kregen en niet of nauwelijks werden verloond? Historicus Luc De Munck (KU Leuven) vertelt hoe dat zit.
Als je het gevoel hebt dat je een bepaalde ervaring eerder meemaakte, maar tegelijk weet dat dat niet zo is, dan heb je een déjà vu. Wat is een déjà vu precies?
Na een beroerte hebben veel mensen last van dysfagie, slikproblemen die ontstaan door schade aan hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het regelen van slikproces. Marthe Everaert (KU Leuven) onderzoekt of elektrische stimulatie patiënten kan helpen de controle van de hersenen over het slikken te herstellen.
Het vaccin van het Duitse Curevac biedt slechts 47 procent bescherming. Nochtans is het vaccin op dezelfde technologie gebaseerd als de vaccins van Pfizer en Moderna. Hoe kan dat?
Eind 2019 begon de heldere oranje ster Betelgeuze plots minder fel te stralen. Het helderheidsdipje, dat voor opschudding zorgde onder sterrenkundigen, duurde enkele maanden. Een onderzoeksteam onder leiding van de KU Leuven komt nu met een verklaring: een uitgestoten stofwolk heeft de tijdelijke verduistering veroorzaakt.
De mens heeft altijd al de nacht willen verlichten. Eerst met vuur, tegenwoordig met allerhande kunstlicht, met straatverlichting als voornaamste bron van lichtvervuiling. Glimwormen zijn er niet zo blij mee, want het belemmert de mannetjes in het vinden van een lichtgevende partner.
Voetballiefhebbers kunnen bijna drie jaar lang genieten van ononderbroken topvoetbal, met het ene grote toernooi na de andere topcompetitie. Voor spelers is het minder prettig. Het risico op ernstige, langdurige blessures is reëel.
De mens is een van de weinige diersoorten die menstrueert. Als je erover nadenkt, lijkt het ook een onlogisch systeem. Elke maand verlies je bloed, en dus energie. Vrouwen zijn ook in een ander opzicht uniek. Bijna geen enkele diersoort kent een menopauze, en wordt al op de helft van het leven onvruchtbaar. Evolutie- en gedragsbioloog Mark Nelissen ziet wél een logica. Zonder menstruatie zou ons lijf vol zitten met rottende embryo’s …
Ogen zijn de vensters van de ziel, wordt gezegd. Nieuw onderzoek suggereert dat zij misschien ook een poort naar het brein zijn: wetenschappers hebben een verrassend verband tussen pupilgrootte in rust en verschillende cognitieve vermogens vastgesteld.
De draaiing van de centrale balk van ons Melkwegstelsel, die uit miljarden opeengehoopte sterren bestaat, is sinds zijn ontstaan met ongeveer een kwart vertraagd. Die afremming werd al dertig jaar geleden voorspeld, en is nu voor het eerst ook gemeten.
De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Intussen kreeg al meer dan 50% van de volwassenen minstens één prik. We bekijken meer en meer hoe het verder moet wanneer alle volwassenen de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Zullen we ook kinderen en jongeren inenten tegen covid-19?
Voetbal is zo ingeburgerd, dat het ondertussen tot ons cultureel erfgoed hoort. Maar wie heeft de populaire sport bedacht? En hoe veroverde voetbal de wereld? Dries Vanysacker, erevoorzitter van Voetbalcub Holsbeek, maar ook geschiedkundige aan de KU Leuven en auteur van meerdere boeken over sportgeschiedenis, neemt je in onze podcast Vraag Het Aan mee terug in de tijd.