Vlaamse PhD Cup roept doctors op om onderzoek te delen
Hoe leg je complex wetenschappelijk onderzoek uit in mensentaal? Samen met Radio 1 en Eos Wetenschap daagt SciMingo doctors uit om hun jarenlange onderzoek in 3 minuten te presenteren.
Hoe leg je complex wetenschappelijk onderzoek uit in mensentaal? Samen met Radio 1 en Eos Wetenschap daagt SciMingo doctors uit om hun jarenlange onderzoek in 3 minuten te presenteren.
Er zijn steeds meer singles en we hebben minder seks. Hoe komt dat?
Vlogger Jacotte gaat aan de slag met een microbit, een klein computertje waarmee je kunt programmeren. Bekijk de vlog en maak kans op je eigen microbit!
Samen met zijn evenknie op het noordelijk halfrond zal de telescoop de hemel nauwlettend afspeuren naar planetoïden die een bedreiging kunnen vormen voor onze planeet.
Wat zijn de voordelen van thuiswerk? Wat zijn de valkuilen? Wat hebben we nodig om ons goed te voelen als we van huis uit werken? Wat is de ideale verhouding tussen thuiswerk en kantoor? Professor Elke Van Hoof (VUB en Huis voor Veerkracht) deelt in deze podcast inzichten uit haar laatste boek Eerste hulp bij thuiswerken.
De titel van lelijkste dier op aarde behoort toe aan de blobvis. Het absurde uiterlijk van deze diepzeevis doet ons vaak lachen, en af en toe opgelucht in de spiegel kijken. Ook doet het ons piekeren over wat er zich nog allemaal diep onder de golven bevindt.
Migranten uit de Lage Landen konden in middeleeuws Engeland deelnemen aan de lokale politiek. Een Vlaming schopte het zelfs tot burgemeester van een middelgrote stad.
De brand in het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld heeft de adderpopulatie mogelijk heel hard getroffen. Wij gingen er eerder op expeditie.
Hers-en-en. Het woord alleen al schreeuwt om meer, omdat het niet één maar twee keer ‘en’ bevat! Met hun blogreeks ‘Hersenspinsels’ nemen onderzoekers van het AIMS laboratorium (Artificial Intelligence supported Modelling in clinical Sciences) je maar al te graag mee in een wereld die zich tussen ieders oren bevindt.
Koralen maken deel uit van een complex ecosysteem, en tot nog toe was het de vraag hoe ze communiceerden met hun omgeving. Misschien wel met geluiden, stelt een nieuwe studie.
Op de bodem van de oceaan liggen voor energietransitie belangrijke metalen zoals kobalt en nikkel voor het rapen. Maar de impact van diepzeemijnbouw op de biodiversiteit is nog onduidelijk. ‘Dit kan misschien helpen om een nog veel groter probleem – de klimaatverandering – af te wenden.’
Arts en journalist Marleen Finoulst schreef een kritische column over de zin en onzin van longkankerscreening. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening reageert: 'De vraag is niet meer of, hoe en wie er voor longkanker moet gescreend worden, maar wel wanneer we dit geïmplementeerd krijgen.'
Microalgen vormen een gezonde eiwitrijke maaltijd. Astronauten eten het tijdens hun ruimtereizen. VITO-onderzoeker Joran Verspreet wil dit 'fancy' ruimtevoedsel ook op ons bord krijgen. Hij zoekt hiervoor naar de beste methode om algen te bewaren.
Uit de rijke waaier aan eetbare planten pikten de eerste landbouwers slechts een handvol kandidaten voor domesticatie. Geen toevallige keuze, aldus nieuw internationaal onderzoek.
Door schelpen te analyseren reconstrueert Niels de Winter hoe de temperatuur miljoenen jaren geleden schommelde doorheen het jaar. Dat laat toe om de impact van klimaatverandering op temperatuursextremen beter te voorspellen.
Darwin leerde ons dat enkel de fitste individuen overleven. Toch kunnen genetische defecten die een organisme aanvankelijk verzwakken op lange termijn de overlevingskansen net vergroten. Dat ontdekte Jana Helsen op basis van experimenten met gisten.
De geleidende materialen in onze elektronische apparaten zijn belastend voor het milieu. Robin Bonné wil ze vervangen door biologisch afbreekbare micro-organismen.
Bio-Ingenieur Emiel Michiels werkt aan een technologie die snel kan worden ingezet tegen nieuwe en opkomende virussen.