Strooizout vormt een bedreiging voor de zoetwatervoorziening
Een toename van strooizout en andere zouten in het milieu kan schadelijke gevolgen hebben, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Een toename van strooizout en andere zouten in het milieu kan schadelijke gevolgen hebben, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Proteïnen in ons lichaam kunnen ons vertellen wat er mis is wanneer we ziek zijn. Maar die data verwerken, vergt veel tijd. Met de tool QCquan.net wil bioinformaticus Joris Van Houtven (UHasselt - VITO) dit proces sneller doen verlopen.
Het wiskundetijdschrift Pythagoras bestaat zestig jaar. Dat wordt gevierd met een boek vol doordenkers. Ook wiskundige Dirk Huylebrouck waagde zich eraan. 'Ik voelde mijn hersenen opnieuw kraken alsof ik jong was.'
Alle superzware centrale zwarte gaten in sterrenstelsels blijken periodes te hebben dat ze materie uit hun nabije omgeving verorberen. Maar verder houden de overeenkomsten wel zo’n beetje op.
Een jonge Monniksgier uit een kweekprogramma in de Catalaanse Pyreneeën is gestorven aan Diclofenacvergiftiging. Dat bewees de autopsie van de vogel. Het dierengeneesmiddel Diclofenac is al in kleine hoeveelheden dodelijk voor aasetende vogels, en bracht twintig jaar geleden grote schade toe aan de gierenpopulaties in Zuid-Azië. Onderzoekers vermoedden al langer dat het ook in Europa slachtoffers maakt.
Multitasken lijkt een graadmeter voor succes. Toch zorgt het bij velen voor gemengde gevoelens. Kunnen we het eigenlijk wel? Wat gebeurt er in ons brein als we multitasken? En hoe komt het dat we het maar blijven proberen? EOS-stagiaire Nele Lodewijckx vraagt het aan onderzoekers Pieter Roelfsema (Nederlands Herseninstituut), Kobe Desender (KU Leuven Brain Institute) en Senne Braem (UGent).
De mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. In de reeks ‘Meten is weten’ leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs fundamentele waarnemingen die de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 2: Kepler en de baan van de aarde rond de zon.
De problemen komen vaker voor onder patiënten die ernstig ziek werden van het coronavirus en op de intensive care lagen.
Om inzicht te krijgen in pestprocessen op school en na te gaan hoe leerkrachten pesten op school kunnen helpen voorkomen en verminderen, voerde ons onderzoeksteam tijdens het schooljaar 2018-2019 de Teachers4Victims studie uit. In deze blog stellen we graag enkele beschrijvende bevindingen uit onze studie aan u voor.
Meteorietenstof is daarmee de belangrijkste component van al het buitenaardse materiaal dat op onze planeet belandt.
Insecten en fruit, het lijkt niet meteen een topcombinatie. Toch bewijst biochemicus Lise Soetemans (VITO) het tegendeel: zij gebruikt larven om betere en gezondere aardbeien te kweken. Uit de larven puurt ze chitosan, een biostimulant die aardbeiplanten beschermt tegen schadelijke schimmels.
Blindheid kent meerdere vormen. Je kunt blind geboren zijn of op latere leeftijd blind zijn geworden. De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden... Hoe dromen zij?
Dé manier om het coronavirus op te sporen is met een PCR-test. Ook moordenaars lopen tegen de lamp via de techniek, die nog duizend en één andere toepassingen kent. Hoe werd PCR de gouden standaard voor zoveel onderzoek?
Ruimtewetenschappers zijn geen alwetende genieën, zoals Spock in ‘Star Trek’. Ons werk lijkt meer op dat van de detectives in ‘Men in Black’ die samen een ingewikkelde buitenaardse puzzel oplossen.
AstraZeneca, Pfizer/BioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste? Prof. dr. Corinne Vandermeulen (KU Leuven) is vaccinoloog en helpt enkele vaccinatiemythes de wereld uit.
Deze microscopisch kleine bloem, dunner dan een mensenhaar, is opgebouwd uit gevouwen DNA-molecules.
Hoe zorgen we ervoor dat het distributienet niet overbelast geraakt eens we massaal overschakelen op elektrische wagens? Slimme nettarieven kunnen daarbij helpen, vertelt Niels Govaerts (VITO - KU Leuven - Energyville).
Kunstmatig model uit 3D-printer lijkt steeds meer op echte longblaasjes en kan op grote schaal geproduceerd worden.