Smetvrees in tijden van corona
De maatregelen die we het voorbije jaar moesten volgen, vertonen gelijkenissen met de dwanghandelingen van patiënten met smetvrees. Dreigt de crisis nieuwe slachtoffers te maken?
De maatregelen die we het voorbije jaar moesten volgen, vertonen gelijkenissen met de dwanghandelingen van patiënten met smetvrees. Dreigt de crisis nieuwe slachtoffers te maken?
Astrofysici komen tot de conclusie dat ‘Oumuamua waarschijnlijk een brokstuk is van een kleine ijsachtige planeet in een ander zonnestelsel. Dat is een klein pannenkoekvormig object ontdekt dat in 2017 een tochtje door ons zonnestelsel maakte.
Nederlandse onderzoekers hebben miniatuurtraankliertjes in het lab gekweekt die daadwerkelijk traanvloeistof kunnen produceren.
42 jaar geleden begon Blommaert Aluminium als een lokale specialist in aluminiumconstructies voor de binnenscheepvaart, maar die omschrijving klopt al lang niet meer. Het familiebedrijf is al die tijd stelselmatig gegroeid, en bedrijfsleider Tom Blommaert heeft de blik stevig op de toekomst gericht.
Op sociale media delen we vaak fake news zonder goed na te denken over het waarheidsgehalte. Een duwtje in de rug kan helpen beter keuzes te maken, al lijkt de impact van zo’n maatregel beperkt.
In De ontdekking van de natuur traceert Hans Mulder waar en wanneer waarneming en twijfel mythes over onbestaande dieren hebben verdrongen.
‘Ik ben een last’, ‘Mensen willen me niet’. Al op zesjarige leeftijd kunnen zulke gedachten zich in het hoofd van een kind nestelen. Die gedachten veranderen is ontzettend lastig. ‘Achter opstandig gedrag kunnen depressieve gevoelens schuilgaan’, zegt psycholoog Caroline Braet.
1.100 mensen telden afgelopen weekend samen 40.000 schelpen tijdens de Grote Schelpenteldag. Het Nonnetje was goed voor bijna 30 procent van alle gevonden schelpen, gevolgd door Halfgeknotte strandschelp (23%) en Kokkel (19%). Twee derde van alle gevonden Nonnetjes werd als ‘doublet’ aangetroffen. Dat wijst op een recente sterfte, mogelijk onder invloed van de stormcondities de voorbije weken.
Exoskeletten, cobots en drones: welke intelligente toepassingen gaan de industrie veranderen? Waar blijft manueel werk belangrijk en wanneer is het beter om machines in te zetten? In de nieuwe Eos vind je een dossier over de samenwerking tussen mens en machine.
Glycyrrhizine, het actieve bestandsdeel uit de wortel van de zoethoutplant, zou wel eens diabetische wonden kunnen helpen genezen. Dat ontdekte Esther Hoste (UGent - VIB), die er hydrogels mee ontwikkelt voor wondbehandeling.
Normaal gesproken vertonen superzware zwarte gaten die in de kernen van sterrenstelsels worden aangetroffen geen eigen beweging. Toch verplaatst dit zwarte gat zich met hoge snelheid ten opzichte van het sterrenstelsel waar het deel van uitmaakt.
Alcohol, sigaretten, cannabis en andere drugs komen vaak op het pad van jongeren in de puberteit. Waarom experimenteren jongeren graag met deze middelen? Ook sporten kan verslavend zijn, want we streven graag ‘idealen’ na. EOS-stagiair Elias Ysebaert sprak erover met Hanna Peeters van Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en bewegingswetenschapper Martine Thomis (KU Leuven).
Hoewel 5G in België nog goed en wel moet worden uitgerold, wordt er al volop nagedacht over de volgende generatie netwerken. Op welke vlakken zullen deze 6G-netwerken het verschil maken? Een vooruitblik.
De Nutri-Score is ontwikkeld om je te helpen om het gezondste product te nemen binnen een keuze. Sommigen betwijfelen echter of de Nutri-Score wel degelijk je aankoopgedrag beïnvloedt. Welk effect heeft de Nutri-Score?
In de misdaadbestrijding zijn ze stilaan bijgehaald en voorbijgestoken door DNA-sporen, maar vingerafdrukken blijken vandaag toch nog steeds een boeiend onderzoeksterrein te bieden. Een nieuwe studie wijst op hun tot nog toe onderschatte rol in wat we voelen, en hoe.
Mangrovebossen aan de oostkust van Afrika zijn ontstaan uit zaden en vruchten van eilanden voor de kust, meegevoerd door oceaanstromen. Zo blijkt uit genetisch onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.
Ter gelegenheid van pi-dag presenteren wiskundebloggers Paul Levrie en Rudi Penne enkele pi-weetjes én vertellen ze je alles over het Platform Wiskunde Vlaanderen, dat vandaag gelanceerd wordt.
Raap schelpen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.