Zit er een barstje in ons begrip van de werkelijkheid?
Resultaten van experimenten met de deeltjesversneller van het CERN in Genève wijzen voorzichtig in die richting.
Resultaten van experimenten met de deeltjesversneller van het CERN in Genève wijzen voorzichtig in die richting.
Bewegen helpt in elk stadium van de ziekte van Parkinson om de symptomen ervan af te remmen.
Wie obees is, loopt een verhoogd risico op niet-alcoholische leververvetting. Indien de ziekte de hele lever aantast, kan enkel een levertransplantatie nog redding brengen. Immunologe Anneleen Remmerie (VIB - UGent) neemt macrofagen onder de loep om een nieuwe behandeling te vinden, zonder de nood aan een nieuwe lever.
Bovenmaatse neuzen, borstelsnorren… Zagen onze voorvaderen er echt uit zoals in de Asterix-strips? Je kunt het binnenkort zelf zien in het Gallo-Romeins Museum Tongeren, dat uitpakt met een spectaculaire en spraakmakende primeur op het vlak van de gezichtsreconstructie.
We noemen ADHD een stoornis. Daardoor lijkt het alsof we de oorzaak ervan kennen en dat die oorzaak in het brein van diegene met de diagnose ligt. Maar dat weten we niet.
Extra CO2 in de lucht kan ervoor zorgen dat ecosystemen meer koolstof opslaan. Maar meer koolstofopslag boven de grond, gaat soms ten koste van opslag onder de grond. Ondergrondse schimmels spelen een cruciale rol bij dat proces, dat tot een overschatting van de opslagcapaciteit kan leiden.
De populaire Australische publieksfilosoof Roman Krznaric houdt een meeslepend pleidooi voor plannen en vooruitdenken.
Van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca heb je twee dosissen nodig. Sommigen vragen zich af of dat nuttig is als je al covid-19 hebt gehad. Omdat je immuunsysteem al geprikkeld werd, zou één vaccindosis kunnen volstaan om voldoende beschermd te zijn. Een tweede prik zou dan overbodig zijn, en kan doorgegeven worden om de vaccinatie sneller te doen verlopen. Klopt die redenering?
Sommige AI-onderzoekers stoten zich aan dezelfde steen als de oude Babyloniërs, stelt wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven).
De eerste keer verliefd worden, de eerste kus of de eerste keer seks hebben, hoe verloopt dat? Hoeveel zorgen moet ik mij maken over de eerste keer? En wat als ik helemaal niet verliefd word en geen behoefte heb aan seksuele ontwikkeling? Om antwoorden te vinden op deze en nog veel meer vragen, sprak EOS-stagiair Elias Ysebaert met Eveline Buyse, klinisch psychologe en seksuologe aan UZ Brussel.
Wetenschappers hebben ontdekt hoe het lage ‘hum’-geluid van fladderende kolibries ontstaat. Die kennis kan helpen bij de ontwikkeling van stillere ventilatoren en drones.
Wat gebeurt er precies in de baarmoeder? Welke menstruatieproducten bestaan er allemaal? Vlogger Jacotte stelt al je vragen over maandstonden aan Liesbeth Gijsel. Zij is hoofdredacteur van Psyche&Brein en werkt aan een podcast over menstruatie.
Zelfrijdende tractors en vorkheftrucks, drones die uitzwermen in voorraadruimtes, elektrische mijnbouwtrucks: deze industriële voertuigen moeten de economie efficiënter, veiliger en duurzamer maken.
Vorig jaar importeerde Europa 6 miljoen kubieke meter houtskool waarvan het hout mogelijk illegaal werd gekapt. Ook andere ingevoerde houtproducten voldoen niet altijd aan de regels. Houtanalisten willen onwettige praktijken een halt toeroepen.
Een eencellige schimmel zonder centraal zenuwstelsel kan toch ‘slimme’ beslissingen nemen.
De aerosolen van de bosbranden die ruim een jaar geleden Australië teisterden, bereikten massaal de stratosfeer. Daardoor konden ze maandenlang blijven hangen en het hele zuidelijke halfrond rondreizen.
Eos-redacteur Dieter De Cleene praat met experts Jon Roozenbeek en Jaron Harambam over nepnieuws en complotdenken.
De Antarctische ijskap verliest in steeds sneller tempo ijs. Worden op de zuidpool bepaalde kantelpunten overschreden, dan lijkt een metershoge zeespiegelstijging onvermijdelijk. De vraag is: hoe snel zal dat gaan en waar liggen die kritieke drempels?