Levende wezens worden programmeerbaar
Genoomdesign en -synthese zetten de deur open naar resistente planten en zelfs een wereld zonder genetische ziektes.
Genoomdesign en -synthese zetten de deur open naar resistente planten en zelfs een wereld zonder genetische ziektes.
We kunnen de overmaat aan groene stroom ‘bewaren’ in de vorm van waterstof.
Dit zijn dé wetenschapsfeiten van 2020 volgens de wetenschappers en experts van onze Raad van Advies.
Zelfs in Vlaanderen staat de drinkwatervoorziening onder druk. Een diversifiëring van de waterbronnen is noodzakelijk, bijvoorbeeld door de ontzilting van zeewater. Wetenschappers ontwikkelen duurzame technologie om deze schier oneindige bron op grote schaal aan te boren.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een nieuw nanomateriaal ontwikkeld van de zijde van de Tetranychus lintearius, ook wel Gaspeldoornspin genoemd. Dit nanomateriaal kan menselijke cellen binnendringen zonder ze te beschadigen en heeft daarom mogelijk veelbelovende biomedische eigenschappen, zo schrijven de onderzoekers in Nature Scientific Reports.
In het jaar 2000 werd aangekondigd dat het volledige humane DNA bepaald was. Maar was dat wel zo? De nieuwste biotechnologie en bioinformatica technieken zetten twintig jaar later de gebrekken van het meest ambitieuze project in de biologie recht.
Zonlicht kan processen aansturen die koolstofdioxide omzetten in bruikbare materialen.
Nieuwe constructiematerialen maken de bouwsector klimaatvriendelijker, met behulp van handige micro-organismen.
Gebruikelijk tijdens de feestdagen: champagne met oesters. Deense onderzoekers vonden een verklaring waarom die combinatie zo hemels lekker is.
We kennen al virtual en augmented reality. In een volgende stap krijgen voorwerpen als meubels, deuren en warmteregelaars een digitaal bewustzijn, zodat ze kunnen reageren op mensen in dezelfde ruimte.
Spotte jij het plantje op deze foto niet meteen? Missie geslaagd voor Lu Bei, een plantsoort die evolueerde om aan het oog van menselijke plukkers te ontsnappen.
Mariene biologe Joëlle bestudeert de migratie van bultrugwalvissen in Nicaragua. Via haar burgerwetenschapsproject met de lokale bevolking doet ze een verbijsterende ontdekking.
Dit jaar namen wereldwijd vele duizenden vrijwilligers deel aan klinische proeven voor vaccins tegen het coronavirus. Als we die personen hadden kunnen vervangen door virtuele patiënten, dan waren sommige vaccins wellicht sneller ontwikkeld. Wie weet hoeveel levens we dan hadden kunnen redden.
Het microleven op een kunstwerk kan informatie onthullen over de geschiedenis ervan.
Het was natuurlijk een klotejaar, maar de wetenschap deed wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel ook vaak glimlachen. En dus presenteert ze je met veel plezier: het jaar in wetenschappelijke faits divers.
Quantumsensors maken ultragevoelige metingen mogelijk.
Op 21 december, vlak na zonsondergang – afhankelijk van waar u woont tussen 16u33 en 16u45 – valt in het zuidwesten een uiterst zeldzaam verschijnsel waar te nemen aan de hemel. Voor het eerst sinds 1226 zien we Saturnus en Jupiter versmelten tot een dubbelplaneet. Althans voor zover het weer een beetje meezit.
Een hondenneus zou het makkelijker maken om in luchthavens en op festivals mensen die besmet zijn met het coronavirus op te sporen. Klopt dat?