Snelgroeiende levers uit het lab
Het combineren van synthetische biologie en een algoritme voor machine learning maakt het mogelijk om versneld menselijke mini-levertjes te creëren.
Het combineren van synthetische biologie en een algoritme voor machine learning maakt het mogelijk om versneld menselijke mini-levertjes te creëren.
Dansen blijkt niet alleen erg leuk te zijn, het blijkt ook een goede therapie voor Multiple Sclerose (MS)-gerelateerde vermoeidheid. Dit onderzocht Dr. Fanny van Geel, kinesitherapeute, tijdens haar doctoraat aan de UHasselt, in samenwerking met Move To Sport.
Vlogger Jacotte spreekt met Eline Dekeyster van Janssen Vaccines, een van de farmabedrijven die werken aan een coronavaccin. Zij legt uit hoe een vaccin precies gemaakt en getest wordt.
‘What are you PMSing about?’ is een uitspraak die Engelstaligen weleens gebruiken wanneer een vrouw vlak voor haar menstruatie stemmingswisselingen ervaart en te kampen krijgt met hevige emoties. Maar wat is het premenstrueel syndroom (PMS) nu echt? En wat weten we tot nu toe over menstruele klachten?
De zoekende mens heeft altijd alles wat aan zijn neus voorbijkwam gemeten om tot een beter begrip te komen van de natuur. Meten is weten. In deze bijdrage leidt astrofysicus Walter Van Rensbergen je langs een handvol fundamentele waarnemingen die beetje bij beetje de visie van de mens op de natuur hebben gevormd. Deel 1: het zonnestelsel.
“Traditionele” vaccins bevatten dode virussen of stukjes viruseiwit. Die trainen ons immuunsysteem. De coronavaccins van o.a. Pfizer en Moderna zijn RNA-vaccins en werken anders.
We verouderen beter dan vroeger op verschillende vlakken, maar niet over de hele lijn.
Supernova's zijn misschien wel de meest spectaculaire fenomenen in het heelal. De enorme uitbarstingen die de dood van een grote ster markeren slingeren een gigantische hoeveelheid energie de ruimte in. Best niet te dichtbij komen, want zelfs verafgelegen kosmische explosies laten hun sporen na op aarde, zo blijkt uit de jaarringen van bomen.
Voor een structurele aanpak van verborgen honger moeten we alle puzzelstukjes in beschouwing nemen, ook biofortificatie en genetische modificatie. Dat schrijven Belgische onderzoekers in Nature Communications.
Alweer is een globaal temperatuurrecord gesneuveld. De afgelopen novembermaand was wereldwijd de warmste ooit gemeten. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen geeft tekst en uitleg.
De kans is groot dat je zelf een exemplaar hebt staan in je huiskamer. De gatenplant, of in het Engels ook wel toepasselijk de ‘swiss cheese’ plant genoemd, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze urban jungle interieurs. Maar heb je je ooit al eens afgevraagd waarom deze plant actief gaten maakt in haar bladeren?
Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict.
In 2024 wil NASA terug naar de maan reizen. Ze rekenen daarvoor op het Space Launch System (SLS). Er komt ook een soort tankstation in de ruimte, om langere ruimtereizen mogelijk te maken. Jasmine Dirkx, educatief medewerker bij Cosmodrome, vat de plannen samen in één minuut.
Alsof een kankermedicijn ontwikkelen nog niet moeilijk genoeg is, moet je vervolgens dat medicijn nog met succes tot bij de tumor zien te krijgen. Biomedisch ingenieur Tim Bomberna (UGent) legt uit hoe computersimulaties ons de weg wijzen.
Na de voedings- en bewegingsdriekhoek lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven nu ook een driehoek rond mentaal welbevinden. Op welke wetenschappelijke inzichten is die geluksdriehoek gebaseerd?
“Volgend jaar komt Siska bij jou in de klas zitten, ze is hoogbegaafd.”
Wat denkt een leerkracht wanneer hij of zij deze boodschap te horen krijgt? We weten dat labels of korte omschrijvingen bepaalde stereotypes kunnen oproepen bij leerkrachten, bijvoorbeeld bij leerlingen uit minderheden of leerlingen met beperkingen. Maar wat roept het label ‘hoogbegaafd’ op? Positieve associaties? Of negatieve verwachtingen? In een experiment bij 522 Vlaamse leerkrachten-in-opleiding onderzochten we het.
Minstens zeventig procent van de bevolking moet gevaccineerd raken tegen covid-19. Een verplichting lijkt misschien de kortste weg daar naartoe, maar is momenteel niet aan de orde. Hoe komt dat?
Na Jess Thorup en Laslo Bölöni is Wim De Decker al de derde trainer die dit seizoen ontslagen wordt bij voetbalclub AA Gent. We zijn die snelle trainerswissels gewoon, maar zijn ze ook terecht? Neen, berekende wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers.