Muggenspitsuur
Een toegepaste lasertechniek helpt om de bewegingen van steekmuggen te detecteren.
Een toegepaste lasertechniek helpt om de bewegingen van steekmuggen te detecteren.
Een mondmasker dat bacteriën en virussen bestrijdt is in de maak.
Hoe onderscheid je echte tweets van fake berichten van trollenlegers? Met twee algoritmes gebaseerd op een frisse set parameters, zo blijkt.
Het coronavirus nadert wereldwijd 21 miljoen besmettingen. Alle hoop ligt op een vaccin dat de verspreiding van het virus tegengaat. Waarom is dat er nog niet?
De klimaatimpact van de coronacrisis was beperkt, met 0,01 °C vermeden opwarming. Maar met de juiste economische herstelmaatregelen kunnen we de klimaatverandering aanzienlijk beperken. ‘Het is cruciaal dat we nu de juiste keuzes maken.’
Kurkuma, tulsi, maca en ashwaganda zijn voorbeelden van adaptogenen. Dat zijn planten die volgens de ayurveda de natuurlijke weerstand verhogen. Maar is de wetenschap het daar mee eens?
De meteorenzwerm de Perseïden bereikt vannacht zijn hoogtepunt. Je kan enkele tientallen vallende sterren per uur zien – als het weer een beetje meezit.
Een algoritme checkt op eenvoudig verzoek of bepaalde beweringen in tweets wel naar waarheid zijn.
Het hoeft niet altijd extra bemesting te zijn. Ook een vlottere fotosynthese doet gewassen beter groeien. Onderzoekers van de Universiteit van Essex ontdekten twee nieuwe methoden om de plantengroei een duwtje in de rug te geven.
’s Nachts baden grote delen van het Marsoppervlak in een pulserend ultraviolet licht. De nachtgloed is op z’n helderst rond de evenaar.
Honden kunnen ruiken of mensen besmet zijn met het coronavirus. Worden we binnenkort besnuffeld op vliegvelden en andere openbare plaatsen?
De hagel zou een sleutelrol kunnen spelen in de atmosferische dynamiek van de planeet.
Waar de mens het landschap ingrijpend verandert, profiteren diersoorten die ons ziek kunnen maken.
Archeoloog Jan Trachet (UGent) fietste de voorbije twee zomers met een 16de-eeuwse kaart door de Zwinstreek. 'Op de plaats van een grote schapenboerderij ligt nu een aardappelveld.'
Biodiverse graslanden zijn het favoriete natuurgebied van An De Schrijver, lector ecologie en natuurbeheer aan de Hogeschool Gent: 'Elk type heeft zijn karakteristieke plantensoorten.'
Gekke theorieën koste wat het kost verdedigen, is dat een vorm van kritisch denken? 'Nee', zegt filosoof Johan Braeckman. In deze zomertalk legt hij uit waar het fout loopt en geeft hij enkele tips waar een kritisch denker wel mee aan de slag kan.
Wereldwijd lijkt het protest tegen de coronamaatregelen te groeien. Tijdens de eerste golf ontstonden er allerlei liefdadigheidsacties, nu illegale feestjes en demonstraties. Hoe komt dat?
Nu kussen en knuffelen onder mensen not done is, halen we ons hart op in de dierenwereld. Ook koeien die bevriend zijn likken elkaar vaker. Dat gedrag kan in de veehouderij gebruikt worden om het welzijn te bepalen.