Broccoli en spruitjes goed voor je bloedvaten
Volgens recent onderzoek verlagen groenten als broccoli het risico op hart - en vaatziekten.
Volgens recent onderzoek verlagen groenten als broccoli het risico op hart - en vaatziekten.
Een glaasje te veel en je staat al gauw wankel op je benen. Amerikaanse onderzoekers gebruikten met succes smartphonesensoren om te meten of je al dan niet geïntoxiceerd bent.
De coronacrisis schudde ons voedselsysteem flink door elkaar. Hét moment om de geglobaliseerde, industriële landbouw aan te pakken, volgens sommigen. Worden ecologisch en lokaal het nieuwe normaal?
Een intact fossiel in de maag van een ander integraal fossiel is op zich al heel bijzonder. Daarnaast werpt de huidige vondst ook een spectaculair nieuw licht op een oerversie van de dolfijn.
Onze universiteiten en onze wetenschap kleuren nog te wit. Pogingen tot diversifiëren werpen traag vruchten af.
In een discussie die voornamelijk lijkt te gaan over de hardheid van de maatregelen die worden ingevoerd om het coronavirus in te dijken, richt psycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) de aandacht op hoe de maatregelen moeten worden ingevoerd.
Suikerrijke voeding verhoogt het risico op pancreaskanker bij mensen met een bepaalde genetische achtergrond. Tot die conclusies komen onderzoekers van VIB-KU Leuven en collega's van het Babraham Institute van de Britse universiteit Cambridge.
Je krijgt deze even dreigende als prachtige wolken vaak te zien aan het einde van een warme zomerperiode. Deze zogenaamde ‘shelfclouds’ of ‘plankwolken’ kondigen zwaar onweer aan. Klimaatwetenschapper Samuel Helsen van de KU Leuven legt uit hoe ze ontstaan.
Amerikaanse wetenschappers berekenden dat boeren die bijenhabitat voorzien, vooral hun buur daarmee een plezier doen. Gedeelde investeringen kunnen winst opleveren voor iedereen.
Onderzoek toont aan dat kinderen minder en minder buiten spelen. Maar staat dit hun ontwikkeling niet in de weg?
In elke klas zit wel een kind met ADHD dat Rilatine/Ritalin slikt. Die medicatie helpt jammer genoeg niet altijd, en ze heeft bijwerkingen, zoals hoofdpijn en verminderde eetlust. De wetenschap werkt aan alternatieven. Annelies Verlaet (Universiteit Antwerpen) zet ze op een rijtje in deze aflevering van de podcastreeks Vraag Het Aan.
Humanoïde robots zijn overwegend wit, zowel in fictie als in het echte leven. Wetenschappers Stephen Cave en Kanta Dihal zochten een verklaring, en wijzen ook op de gevaren van dit verschijnsel.
Voordat het poollicht aan haar nachtelijke spektakel begint, is er vaak een kralenketting aan de hemel zichtbaar. Nieuwe computeranalyses in combinatie met metingen van NASA’s THEMIS-sondes werpen nieuw licht op de oorsprong van het verschijnsel.
Door mondmaskers zou je te weinig zuurstof en te veel CO2 (koolstofdioxide) in je bloed kunnen krijgen, waardoor je onwel wordt. Klopt dat?
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.
Atacama Large Millimeter Array, een verzameling van 66 telescopen die functioneren als één toestel, fotografeerde in 2017 een sterrenstelsel op het moment dat het nog volop in ontwikkeling was, zo’n 12 miljard jaar geleden. Afgaand op hoe het er toen uitzag, lijkt het erg op ons eigen melkwegstelsel.
Een gangbare hypothese stelt dat Christoffel Columbus met zijn Amerikaanse ontdekkingsreizen de seksueel overdraagbare aandoening syfilis naar Europa bracht. Deze theorie is niet sluitend, en recent onderzoek vond de bacterie Treponema pallidum, verantwoordelijk voor de ziekte, terug op skeletten die kunnen dateren uit de middeleeuwen.
Je mondmasker kan een ideale biotoop worden voor bacteriën en schimmels. Microbiologe Sarah Lebeer (UAntwerpen) onderzocht hoe gevaarlijk dat is.