Jeugdfoto’s uit het heelal
Hoe wordt een planeet geboren? En hoe evolueerden haar grootmoeder, het heelal, en haar moeder, een sterrenstelsel? Twee nieuwe waarnemingen vullen ontbrekende puzzelstukjes aan.
Hoe wordt een planeet geboren? En hoe evolueerden haar grootmoeder, het heelal, en haar moeder, een sterrenstelsel? Twee nieuwe waarnemingen vullen ontbrekende puzzelstukjes aan.
We hebben misschien meer tijd om te bewegen, maar we doen dat niet altijd. Uit de tweede covid-19-gezondheidsenquête van het Belgisch Gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat een kwart van de ruim 40.000 ondervraagden tijdens de quarantaine verdikt is. Klopt dit?
Via deze wetenschappelijke projecten kan iedereen de biodiversiteit in België mee in kaart brengen, om ze beter te beschermen.
Viroloog Shi Zhengli klauterde en kroop door vleermuisgrotten. Samen met haar team ontmaskerde ze de drager van het eerste SARS-virus – en van de huidige coronapandemie.
Tweehonderd jaar lang waren archeologen en historici op zoek naar de verloren middeleeuwse stad Magas in het Russische Kaukasusgebergte. Onderzoeker John Latham-Sprinkle (UGent) vond de mythische zijderoutestad na heel wat speurwerk in oude geschriften.
De hersenscans kunnen vaststellen met welke vorm van geheugenverlies de patiënt kampt. Met een specifiekere diagnose weten patiënten beter hoe hun toekomst eruitziet.
Ondergronds water komt in de vorm van modder aan het Marsoppervlak, om daar te bevriezen tot lava-achtig gesteente.
Vorige week overleed auteur en journalist Rogier Deckmyn. Hij schreef onder andere voor Eos Wetenschap.
Eén van de belangrijkste functies van ons brein is het opslaan van informatie in ons geheugen. Onderzoek op de rondworm C. elegans kan helpen om de werking van het geheugen beter te begrijpen.
Een herpes-simplexvirus, dat we vooral kennen van koortsblaasjes, lokt veranderingen uit in een 3D-model van het brein die vergelijkbaar zijn met de ziekte van Alzheimer.
Het platform "The Pelvic Floor" heeft als doel het taboe rond bekkenbodemproblemen te doorbreken door jonge vrouwen erover te informeren.
Radiomaker Peter Van de Veire riep onlangs in een column onze beleidsmakers op om meer naar de radio te luisteren. Radio biedt volgens de presentator informatie en entertainment die voor rust zorgen in plaats van paniek en stemmingmakerij. Een terugkeer naar schoonheid en authenticiteit in deze ongewone tijden.
Een nieuwe studie monitort een jaar lang het verband tussen coronabesmettingen en psychiatrische opnames.
Blinden en slechtzienden opnieuw laten zien, het is een droom van veel onderzoekers. Amerikaanse hersenwetenschappers zijn alvast een stap dichter bij dit doel.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: Ilse Mariën, onderzoeker bij imec-SMIT-VUB, over digitale uitsluiting.
Deze zomer vertrekken drie ruimtevaartuigen naar Mars. Die timing is geen toeval, want slechts eens in de 26 maanden staan de aarde en Mars in de goede onderlinge positie. Dat inzicht hebben we te danken aan Kepler.
Paarsrode huiduitslag, gezwollen benen, verstopte katheters, een plotse dood... Kleine en grote bloedproppen zijn een opvallende complicatie bij covid-19, waar wetenschappers zich momenteel het hoofd over breken.
Het is verleidelijk om te fantaseren over die lieve oogjes en poezelige pootjes. Voordat je besluit een kitten in huis te nemen wil ik je aan een paar dingen herinneren.