'Fake news is oud nieuws'
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar antieke wijsbegeerte Danny Praet (UGent) over fake news in antieke retoriek.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar antieke wijsbegeerte Danny Praet (UGent) over fake news in antieke retoriek.
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
Een ‘biomimetisch’ oog verwerkt licht dubbel zo snel als zijn menselijke voorbeeld.
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.
Koemelk komt uit een uier, dat is een waarheid als een koe. Of toch niet? In een laboratorium op het terrein van de UGent wordt sinds kort gewerkt aan de ontwikkeling van melkproductie door schimmels en bacteriën.
Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent, terwijl je kamergenoot gespaard blijft? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven anderen. Entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit hoe dat komt.
Verse voedingsmiddelen of diepvriesproducten: een groot verschil in je portemonnee, maar is het verschil even groot als het op voedingswaarden aankomt?
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
Mensen met een kantoorbaan zitten langer in de voormiddag, terwijl ze in de namiddag meer wisselen tussen zitten en staan. Vermoedelijk stimuleert mentale vermoeidheid onbewust dat gezondere gedrag.
De moderne mens, Homo sapiens, is in Afrika ontstaan. Maar waar stond de wieg van onze voorouders? En wanneer ontwikkelden ze hun moderne anatomie en gedrag? De opkomende theorie van het Afrikaanse multiregionalisme biedt steeds beter antwoord op die vragen.
De gustibus et coloribus non est disputandum: over kleuren en smaken valt niet te discussieren. Maar over “groente of fruit” duidelijk wel. Voedingsexpert Elke Godden zet in haar blog een punt achter deze eindeloze discussie.
Onze spieren helpen ons bewegen en stilzitten. Maar op een dag kwijnen ze weg als sneeuw voor de zon. Kunnen veranderingen in ons dieet spiermassaverlies tegengaan?
Blogger Hannelore Prinsen is lang blind geweest voor het racisme waarmee veel mensen te maken krijgen. In navolging van #EducateYourself verdiepte ze zich in de oorsprong ervan, maar dat is nog lang niet genoeg.
Op elke leeftijd heeft minstens 78 procent van de kinderen en jongeren in Vlaanderen een normaal gewicht. Bij kinderen in kansarmoede stellen onderzoekers meer overgewicht vast.
"Sommige mensen durven amper hun huis verlaten omdat ze zo angstig zijn." Laura Luyten (KU Leuven - FWO) wil mensen met angststoornis bij wie therapie en medicatie niet werken, helpen met met zogenaamde diepe hersenstimulatie.
De voorbije jaren kwamen theorieën over rassenvermenging en ‘de grote vervanging’ van het blanke ras opnieuw boven water. Ze komen niet uit het niets, laat wetenschapsjournalist Angela Saini zien in haar boek Superior, The Return of Race Science.
Nu de grenzen open zijn, mogen we weer urenlang hutjemutje in een vliegtuig zitten om op vakantie te gaan. Wanneer de theaters binnenkort hun deuren openen, moeten we wel afstand houden. Zijn vliegtuigen echt zo ‘coronaproof’ en kunnen we met wat technische aanpassingen ook theaters zo veilig krijgen?
Hongkongse wetenschappers beweren dat het nieuwe coronavirus in de buitenlucht nauwelijks besmettelijk is. Klopt dat?