Waarom het populisme hoogtij viert
Het hoge tempo waarmee de wereld verandert en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, bedreigen ons zelfbeeld. Populisme biedt een houvast.
Het hoge tempo waarmee de wereld verandert en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, bedreigen ons zelfbeeld. Populisme biedt een houvast.
Al jaren ziek en een diagnose blijft uit. Mensen met onverklaarbare symptomen kunnen in het UZ Gent aankloppen bij een team van vier specialisten, dat zeldzame ziektes opspoort.
In deze aflevering van wetenschapsvlog 'Weet je watt?' hoor je alles over phishing en andere trucjes die internetcriminelen gebruiken om je gegevens te verkrijgen. En wat doet een ethisch hacker eigenlijk?
Een ziekte zoals ALS staat bekend als een zeldzame aandoening. Dat je ze toch kent, ligt wellicht aan de Ice Bucket Challenge of andere crowdfundingacties en infocampagnes. Wist je dat er naast deze bekendere aandoening nog duizenden andere zeldzame ziekten bestaan? En dat ze heel specifieke uitdagingen vormen voor artsen en onderzoekers?
Voor het eerst is berekend hoeveel extra sneeuwval mogelijk is door wolken te beschieten met kleine deeltjes zilverjodide. Het geïnjecteerde wolkendek kan tot de helft meer sneeuwvlokken bevatten.
Goed nieuws voor wie houdt van chocolade. Volgens Japans onderzoek krijgt je concentratievermogen een boost als je elke dag een stuk zwarte chocolade eet.
Er is geen samenhang tussen hoe iemand zich voelt en welke gezichtspieren hij of zij gebruikt.
Axolotls regenereren ledematen en organen. Door twee genen die daarvoor instaan te bestuderen, hopen onderzoekers inzichten te verwerven voor weefselherstel bij mensen.
Op zaterdag 14 maart 2020 is de kust klaar voor een derde Grote Schelpenteldag. Deze editie staat in het teken van de opeenvolgende winterstormen en de effecten op de schelpenfauna. In de tien kustgemeenten staan tachtig experten klaar om de deelnemers te helpen bij het verzamelen, tellen en herkennen van strandschelpen.
Onderzoek bij muizen toont aan dat toename van myeline, een isolatielaag rond de hersencellen, noodzakelijk is voor het bewaren van (angst)herinneringen.
Als ik je zou vragen om een goed politiek leider te omschrijven, welke termen zou je dan gebruiken? Visionair? Integer? Rationeel? Doortastend? Meuhh, fout, en gooi onmiddellijk die zweverige managementsboekjes in de stoof. Sterke leiders van (meestal veel) vlees en bloed zijn impulsief, irrationeel en krankzinnig.
De Valomet-site in de haven van Gent recupereert aluminium-, koper- en zelfs gouddeeltjes uit restafval.
Dit jaar nemen tienduizenden scholieren deel aan de Vlaamse STEM Olympiade. Een decennium na de eerste wedstrijd is het toernooi noodzakelijker dan ooit.
Vis was 10.000 jaar geleden de belangrijkste voedselbron voor jager-verzamelaars in de Libische Sahara, die toen nog bezaaid was met meren en rivieren.
Voor het eerst is er een driedimensionaal beeld op atomaire schaal gemaakt van het deeltje van het virus dat zich aan menselijke cellen hecht.
Hommels zijn in staat om voorwerpen die ze enkel hebben gezien later op de tast te herkennen, en vice versa. Dat vermogen was tot nog toe enkel bij gewervelde dieren waargenomen.
Als je na een avondje stappen niet meer weet hoe je bent thuisgekomen, dan had je een black-out. Wat gebeurt er dan precies?
Een nieuwe microscopietechniek maakt intacte menselijke organen transparant. Dat laat onderzoekers toe om de onderliggende celstructuren in kaart te brengen.