De improviserende robot
Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot ALeX met verve. Toch zorgen vooral zijn (of haar?) bij momenten onhandige antwoorden voor hilariteit.
Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot ALeX met verve. Toch zorgen vooral zijn (of haar?) bij momenten onhandige antwoorden voor hilariteit.
Het leven zit vol verlokkingen. Die lonkende reep chocola, die lekkere luie stoel, die heerlijke sigaret … Sommigen onder ons lijken vrolijk en moeiteloos aan al die verleidingen te weerstaan. Hoe doe je dat?
Ultradunne sensoren zorgen ervoor dat gevoelige aanrakingen nauwkeurig gedetecteerd worden.
Onderzoekers concluderen dat de door mensen uitgestote hoeveelheid fossiel methaan tot 40 procent hoger is dan eerder werd gedacht.
Onderzoekers hebben uit slijtagesporen op 28.500 jaar oude tanden afgeleid dat jager-verzamelaars al tijdens de laatste ijstijd honden hielden. De tam gemaakte wolf kreeg vaker harder voedsel, zoals botten, voorgeschoteld, terwijl de wilde wolf zachter vlees bleef eten.
Wetenschap, en vooral toegepaste wetenschap, is nog altijd voornamelijk een mannenkwestie. Daar moet verandering in komen.
Stuwdammen zijn voor miljoenen mensen van levensbelang. Ze voorzien onder meer in stroom en drinkwater. Maar er kleven ook nadelen aan: gevaarlijk infectieziektes gedijen goed in de omgeving van stuwdammen.
De kranten staan er vol van: beweging is niet alleen goed om spieren te kweken of conditie op te bouwen, maar ook voor je hersenen. Wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je beweegt?
Rudy Van Diggelen (UAntwerpen) onderzocht hoe de Kalmthoutse Heide zich van de grote brand in 2011 herstelde. Opvallende conclusie: 'De heide is negen jaar na de ramp fitter dan ervoor'.
Hier vind je de oplossingen van de cryptosciencepuzzles die elke maand in Eos verschijnen.
Nieuwe ervaringen produceren dopamine in de hersenen. En die dopamine geeft een boost aan ons leervermogen. Met die gegevens kunnen studenten en lerende computers hun voordeel doen.
Maandag 3 februari vond “Wiskunde In-Zicht” plaats op campus Middelheim in de Universiteit van Antwerpen. Wiskunde In-Zicht is een initiatief dat voornamelijk op jongeren is gericht om hen te laten proeven van de universitaire wiskunde. Als leerling wiskunde-wetenschappen was ik natuurlijk aanwezig.
Onderzoeksinstituut imec ontwikkelt een energiezuinige radar die zeer kleine bewegingen kan detecteren. De technologie opent een waaier aan nieuwe toepassingen, van het bedienen van een smartphone met een handzwaai tot het automatisch monitoren van de hartslag van een autobestuurder.
De neanderthalers waren een stuk verfijnder en beschaafder dan eeuwenlang werd aangenomen, blijkt eens te meer uit een nieuw onderzoek.
Zijn wij de laatste generatie die kan speculeren over de kans op buitenaards leven?
Om elektrische auto’s echt te laten doorbreken, zal het rijbereik groter moeten worden. Daarvoor zou de beschikbaarheid van vastestofbatterijen wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn.
Aanpassingen zijn nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar individuele acties, hoewel bewonderenswaardig, zijn niet genoeg.
De inheemse platte oester is bijna volledig uit de Noordzee verdwenen. Verdrongen door het muiltje, denken veel deskundigen. Maar is dat wel zo?