Nieuwe route ontdekt naar zelfdoding van kankercellen
Chemotherapie doodt kankercellen. Maar de manier waarop is niet altijd zoals wetenschappers tot nu toe dachten.
Chemotherapie doodt kankercellen. Maar de manier waarop is niet altijd zoals wetenschappers tot nu toe dachten.
De gigantische zonnevlekkengroep die ons nachtenlang op schitterend noorderlicht heeft getrakteerd heeft nu de grootste zonnevlam van de huidige cyclus geproduceerd.
Astronomen hebben de waarschijnlijk grootste planeet-vormende schijf ontdekt die ooit is waargenomen. Doordat we er vanaf de zijkant tegenaan kijken, ziet de schijf eruit als een reusachtige kosmische ‘vlinder’.
Lichaamsbeweging is niet enkel goed voor de spieren, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Dat komt doordat spieren tijdens het sporten moleculen afgeven die de hersenfunctie verbeteren. Daar spelen zenuwvezels een belangrijke rol bij, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek.
Tijdens het Plioceen, zo’n drie miljoen jaar geleden, was de aarde gemiddeld drie graden warmer dan in de pre-industriële periode. Even warm dus als de meest waarschijnlijke opwarmingsscenario’s voorspellen voor 2100. Fossiele schelpen uit de Noordzee tonen aan dat de zomers 4,3 graden warmer waren, en de winters ‘maar’ 2,5 graden.
Zie je die vallende sterren aan de nachtelijke hemel? Wat als ik je nu vertelde dat deze wonderlijke verschijningen het basisrecept van ons zonnestelsel vormen? Ik heb het over ruimtestof en micrometeorieten, en deze bevatten een schat aan informatie over het ontstaan van onze eigen planeet Aarde …
Een nieuwe studie zou aantonen dat kinderen die geboren worden na medisch begeleide voortplanting een verhoogd risico op leukemie hebben. Moeten we ons zorgen maken? Prof. Christophe Blockeel, Afdelingshoofd van Brussels IVF, het Centrum van Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel), licht de bevindingen toe.
Minstens één leerling in elke klas heeft dyslexie. Wanneer we het over dyslexie hebben, denken we vaak aan problemen met lezen en spellen. Maar wat blijkt? Het is veel meer dan dat én het is voor iedereen iets anders. Tijd om de verschillende aspecten van dyslexie eens onder de loep te nemen!
De legende gaat dat telkens als iemand het woord ‘luddiet’ hardop zegt, ergens in Silicon Valley een tech-entrepreneur wakker schiet, badend in het zweet. Of zou het kunnen dat deze historische verzetsgroepering misbegrepen wordt, en dat we nog iets van hen kunnen leren over onze eigen rol in de toekomst van werk?
Cyanobacteriën: ze begonnen de grootste revolutie in onze natuurlijke geschiedenis. Maar tegenwoordig zien we ze vaak alleen als zomerpretbederver.
Zandbanken groeien enkel bij troebel zeewater, wat belangrijk is voor de biodiversiteit van kustgebieden. Door onder meer baggerwerken staat die biodiversiteit onder druk, ook in de Westerschelde.
Films kijken waarin de dood centraal staat, vergroot onze kennis over het onderwerp en draagt bij aan de acceptatie ervan. Professor Enny Das onderzocht dit thema - samen met collega Anneke De Graaf - aan de Radboud Universiteit en legt uit hoe dat komt.
Professor Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut werkte samen met Zweedse en Duitse onderzoekers aan een hersenimplantaat in muizen. Met hun onderzoek hopen ze op termijn blinde mensen hun zicht terug te geven.
Een nieuw vaccin zou werken tegen vrijwel alle coronavirussen. Zelfs tegen die die we nog niet eens kennen.
Dat de Zuid-Europese wateren al vroeg werden bevaren, is geen nieuws. Maar in het zesde millennium voor Christus gebeurde dat al wel met goed uitgeruste kano’s, mogelijk mét zeilen.
Steeds opnieuw komt uit onderzoek naar voren dat mensen aan het eind van hun leven vaker spijt hebben van de dingen die ze níet hebben gedaan dan van de dingen die ze wél hebben gedaan. Hoe komt dat?
E. coli vermenigvuldigt zich snel in de urinewegen. Amerikaans onderzoek onthult hoe dat komt.
De zeventiende-eeuwse wiskundige en filosoof Leibniz besefte dat hij dat droomproject niet alleen zou kunnen uitvoeren, maar hoopte dat een handvol slimme mensen er in een paar jaar wel klaar mee zou zijn. Hoe ver staat dat project nu?