Hoe invasieve planten het geluid van landschappen veranderen
Niet-inheemse planten beïnvloeden de 'klank' van een landschap. Monitoring van dat geluid kan helpen om veranderingen in ecosystemen op te sporen.
Niet-inheemse planten beïnvloeden de 'klank' van een landschap. Monitoring van dat geluid kan helpen om veranderingen in ecosystemen op te sporen.
Waarom is Venus, onze broeierige en onleefbare buurplaneet, zo enorm droog geworden? Amerikaanse planeetwetenschappers menen de oorzaak te hebben gevonden.
De zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen en materialen versnelt dankzij de toenemende rekenkracht van computers en zoekalgoritmes. Deze algoritmen helpen mij als scheikundige om gloednieuwe, piepkleine moleculaire schakelaars te ontdekken.
Als de temperatuur van het zeewater te hoog wordt, verbleekt het koraal. En dat heeft ernstige gevolgen, schrijft oceanograaf Jan Stel.
Vaginale gezondheid herbergt nog heel wat geheimen. Antwerpse onderzoekers van Isala starten nieuwe onderzoeksprojecten om die te ontrafelen. En daar kan jij ook aan meedoen.
Vaginale schimmelinfecties treffen maar liefst driekwart van de vrouwen minstens één keer in hun leven. Toch blijft deze veelvoorkomende infectie nog steeds misbegrepen en onderbelicht. Ik geef het graag een moment in de schijnwerpers.
De rat zadelde de mens op met de pestepidemie. De vleermuis is een van de hoofdverdachten van de coronapandemie. Sprong ook lepra ooit over van dier op mens? Ja, met de rode eekhoorn als ‘springplank’ voor de bacterie, stelt nieuw archeologisch onderzoek.
Je krijgt de diagnose dyslexie, wat betekent dat lezen en spellen moeilijker gaan. Wat betekent dit verder nog? Hoe ga je ermee om? Is dyslexie een zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt?
Eén op de twee patiënten heeft last van een zogenaamd “chemobrein” na kanker. Dankzij een gepersonaliseerd nazorgprogramma is herstel mogelijk.
Soundscapes opgenomen in Hawaï tonen dat vissen en andere zeedieren die in koraalriffen leven zich, afhankelijk van de maneschijn, anders gedragen.
Dyslexie, een stoornis gekenmerkt door lees- en spellingsproblemen, kan een uitdaging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een behandeling om dyslexie weg te toveren, dat bestaat jammer genoeg niet. Maar wat kunnen we doen als ouder of leerkracht om de (groei)pijnen bij dyslexie te verlichten? Kunnen kleine acties zoals gezellige leesmomenten een groot verschil maken?
In het artikel “Waarom je beter zwijgt over je problemen” worden een aantal conclusies getrokken en adviezen geformuleerd die bij psychologen ernstige vragen oproepen. In dit opiniestuk geven zij hun reactie.
Uit een allereerste klinische studie bij vier volwassen patiënten blijkt dat een mRNA-kankervaccin, ontwikkeld aan de Universiteit van Florida, het immuunsysteem snel kan herprogrammeren om de meest agressieve en dodelijke hersentumoren aan te vallen.
Twaalf jaar geleden begonnen ingenieurs Filip Jorissen en Damien Picard aan de KU Leuven een onderzoeksproject om efficiënter te verwarmen met betonkernactivering. Nu is hun digital twin een start-up, Builtwins, waarmee ze allerlei gecombineerde verwarmings- en verluchtingssystemen beter aansturen en zo energie en geld besparen.
Een nieuw interactief toestel creëert heldere momenten bij mensen met dementie.
Zijn planten intelligent? Sinds de jaren 1990 zijn termen als intelligent plantgedrag, plantenbrein of -bewustzijn gemeengoed. Maar er weerklinkt ook kritiek. De toewijzing van menselijke eigenschappen aan planten gaat voor sommige ecologen een brug te ver.
Een nieuwe sensor kan snel PFAS detecteren in drinkwater.
In eigen geschreven liedjes delen personen in de gevangenis hun persoonlijke ervaringen en gevoelens. Als onderzoeker ontdek ik hierin heel wat informatie over hoe de samenleving in elkaar zit.