‘We willen dat de Europese regelgeving wetenschappelijker wordt'
Wetenschappers protesteren tegen de strenge veiligheidscontroles in Europa voor planten die veredeld zijn met CRISPR-Cas. 'Europa wordt een eiland'.
Wetenschappers protesteren tegen de strenge veiligheidscontroles in Europa voor planten die veredeld zijn met CRISPR-Cas. 'Europa wordt een eiland'.
Door natuur meer ruimte te geven, kunnen we zowel de klimaatverandering als soortenverlies afremmen. Maar dan moeten we het wel goed doen, en soms moeilijke keuzes maken.
Nieuw IPCC rapport focust op de relatie tussen landgebruik en klimaatverandering.
Hoe lezen wetenschappers DNA? Hoe leggen ze verbanden tussen genen en aandoeningen? Welke verbanden zijn al bekend? En kunnen we straks kwalijke genen corrigeren? Ik vraag het aan bio-informaticus Stein Aerts van het VIB en de KU Leuven.
Er komt steeds minder kwik in het milieu terecht. Toch nemen de kwikgehaltes in sommige vissoorten toe
Radioastronomen zijn er al bekend mee: een ‘telescoop’ ter grootte van de aarde. Maar in de optische astronomie is zoiets nog verre toekomstmuziek. Of toch niet? Volgens astronoom David Kipping van Columbia University zou het mogelijk zijn om de aarde, of beter gezegd: de aardatmosfeer, als lens te gebruiken.
Eén van de hot topics van vandaag. We horen gemengde dingen over palmolie. Is het verduurzaamd of helemaal niet duurzaam? Is het een economische drijver of een aanzet tot geweld? Is er een alternatief?
'Het slaat nergens op om mannen te gebruiken voor onderzoek naar medicijnen voor vrouwen', schrijft hoogleraar psychologie Liisa Galea op de website van Vice. 'En het is ook nogal gevaarlijk'.
In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus zijn met het blote oog tal van 'vallende sterren' te zien. Dan vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden.
Zeewier is een belangrijke opslagplek van broeikasgassen, omdat het koolstof uit de atmosfeer vastlegt, naar grote dieptes zakt en daar blijft liggen. Deze functie van macro-algen werd tot nu over het hoofd gezien.
Poreus asfalt maakt steden in de zomer koeler. De structuur laat na een goede regenbui veel gemakkelijker water door dan vaste asfalt- en betonsoorten.
Vindt de regulatie van emoties plaats in de rechterhersenhelft? En gebruiken we links om rationeel na te denken? Is de linkerhersenhelft dominanter bij zogenoemde taalmensen en rechts juist bij rekenwonders? En hoe zit dat met creatievelingen en analisten?
Je gelooft je ogen niet als je leest waarom een prestigieus eco-project zo’n gigantische miljoenenflop werd.
Een orgaantransplantatie hoeft in de toekomst wellicht niet meer gepaard te gaan met het levenslang slikken van anti-afstotingsmedicijnen.
Artificiële intelligentie kan tot 48 uur op voorhand voorspellen wanneer je nieren het zullen begeven, en maakt zo tijdige behandeling mogelijk.
Als een van de laatste grote planteneters spelen bosolifanten een belangrijke rol in de ecologie van de Afrikaanse oerwouden. Mochten ze verdwijnen, dan zou de capaciteit van de wouden om CO2 op te slaan er sterk op achteruit gaan.
Inderdaad, we zien de Tour de France 2019 als een aanleiding om over wiskunde te praten.
Een bultig pad biedt meer weerstand, wat de kans op slippen verkleint.