Slapen bijen, kevers en vlinders net zoals wij?
Iedereen slaapt. Honden en katten doen het ook. Maar wat met insecten?
Iedereen slaapt. Honden en katten doen het ook. Maar wat met insecten?
Wat als … vrouwen geen kinderen zouden baren, maar een ei zouden leggen? Het zou vrouwen veel angst en stress besparen, meent Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein. Het nieuwste nummer besteedt aandacht aan tokofobie, of extreme angst om te bevallen.
Walter Fiers (88), pionier van de Vlaamse biotechnologie, is zondag overleden. De hoogleraar moleculaire biologie wijdde zijn carrière grotendeels aan het ontwikkelen van een universeel griepvaccin. Onze redactie sprak hem in 2018 over het vaccin.
Planeetwetenschappers hebben indirecte aanwijzingen gevonden dat er op of in de bodems van sommige kraters rond de noordpool van de planeet Mercurius én de zuidpool van de maan een metersdikke laag ijs ligt.
Met behulp van een helse machine hebben natuurkundigen van de universiteit in Wisconsin-Madison het ontstaan van de zonnewind nagebootst.
Op een paar jaar tijd zijn de gas-, zon- en windindustrieën radicaal veranderd. Nu kan ook de kernindustrie zichzelf heruitvinden.
Al op een leeftijd van zeventien maanden, hebben kinderen een rechtvaardigheidsgevoel. In oneerlijke situaties, verwachten ze dat de gezaghebber ingrijpt.
Een excentrieke Britse wetenschapper is al zestien jaar bezig het mysterie te ontrafelen.
Voor het eerst slaagden Duitse fysici erin om met lasers foto’s van een draaiende molecule te maken. Die plakten ze aan elkaar tot een filmpje.
Of een beperking van zoutconsumptie gepaard gaat met een sterftedaling door hart- en vaatziekten, is onderwerp van discussie. Sommige artikels betwijfelen zelfs of een zoutbeperking een invloed heeft op onze gezondheid.
Vijftig jaar geleden zette Neil Armstrong voet op de maan. 'We weten veel over de technologie die de maanlanding mogelijk maakte, maar weinig over de psychologie', vindt psycholoog Richard Wiseman. Hij sprak daarom met de mensen achter de maanlanding.
Pijnreceptoren in de huid helpen het immuunsysteem bij de strijd tegen infecties en de verspreiding ervan. Dat ontdekten Amerikaanse immunologen.
Wetenschappers ontrafelen de herkomst van de stekels van de kogelvis. Op vlak van ontwikkeling lijken die meer op haar en pluimen dan op schubben.
Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie daalde de CO2-uitstoot van de regio gevoelig door een verminderde vleesconsumptie en de teloorgang van de landbouw. De import van vlees uit Zuid-Amerika de laatste twee decennia deed dit effect weer grotendeels teniet.
Amerikaanse vleermuizen sterven massaal aan het witte-neus-syndroom. Maar een nieuwe therapie biedt hoop.
Als de opwarming van de aarde zich doorzet aan het huidige tempo, zullen de koraalriffen tegen het eind van deze eeuw voorgoed verdwenen zijn. Al twee decennia bestudeert Marc Kochzius, marine bioloog aan de Vrije Universiteit Brussel de verspreidingspatronen van koralen. Misschien kunnen zijn bevindingen de koraalriffen een overlevingskans bieden.
Wie fibromyalgie heeft, heeft een andere darmflora dan gezonde mensen. Die darmbacteriën kunnen de hersenen – en dus ook het pijnsysteem – beïnvloeden. Mogelijk is een analyse van de darmflora bruikbaar om de diagnose te stellen.
Volgens de Vlaamse wetenschapsbarometer is het vertrouwen in de wetenschap nog nooit zo groot geweest. Toch zijn er vanuit de publieke opinie nog altijd twijfels over de veiligheid van onder meer vaccins en GMO's. Een transparanter beleid inzake wetenschapscommunicatie kan hier mogelijks een oplossing bieden.