De mens was ooit verantwoordelijk voor een klimaatafkoeling
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
Hoewel die afkoeling een bijzonder luguber kantje had, kunnen we er toch uit leren om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.
Vlees eten zonder leed op je geweten te hebben. In theorie kan het. In de praktijk gaan een fijn leven en een pijnloze dood moeilijk samen met economisch rendement.
De vertakking in de menselijke stamboom die leidde tot het ontstaan van enerzijds neanderthalers en anderzijds de moderne mens, wordt nu gedateerd op 800.000 jaar geleden.
Er wordt een nieuw hoorapparaat ontwikkeld dat kan uitzoeken naar wie je aan het luisteren bent, en zich daaraan aanpast.
De levensverwachting is de voorbije jaren gestegen, maar we worden vaker dan vroeger geconfronteerd met beschavingsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Volgens Belgische experten zijn hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen hier mee verantwoordelijk voor.
België heeft de twijfelachtige eer om wereldwijd de koploper te zijn in het gebruik van slaap- en kalmeermedicatie. Kristien Coteur (KU Leuven) onderzoekt hoe ze patiënten en hun huisartsen kan ondersteunen bij het afbouwen van die slaapmedicatie.
Sommige onderzoekers verzinnen collega’s. Een nieuwe studie biedt inzicht in dit vreemde fenomeen.
Marathons worden steeds populairder. Wereldwijd finishten 1.298.725 lopers tijdens marathons in 2018. Vergeleken met 2008 is dit een stijging van bijna 50 procent. In België waagden 11.240 lopers zich vorig jaar aan een marathon, dat zijn er 1300 meer dan in 2017. Maar is 42,195 kilometer lopen wel gezond?
Een zender die enkel wind nodig heeft om geluid te maken, kan vleermuizen op een veilige afstand houden.
Het Leuvense onderzoeksinstituut imec heeft een compacte radarchip ontwikkeld die de ademhaling, het hartritme en zelfs de kleinste bewegingen in de hand of de vingers kan detecteren.
Herbekijk de lezing van Lore Van Praag tijdens Eos Grijze Cellen over klimaatmigratie. Prof. dr. Lore Van Praag is woordvoerder Centrum van Migratie en Interculturele studies aan de UAntwerpen. Ze richt haar onderzoek op de relatief nieuw gedefinieerde groep ‘klimaatvluchtelingen’. En legt uit dat er voor klimaatmigranten tot dusver geen internationaal juridisch kader bestaat.
Herbekijk de lezing van Johan Wets tijdens ons Grijze Cellen debat over klimaatmigratie. Johan Wets is onderzoeksleider migratie bij de Onderzoeksgroep Sociaal en Economisch Beleid en Maatschappelijke Integratie aan de KU Leuven. Hij focust in zijn verhaal op milieu en migratie en stelt dat milieu en klimaat dé oorzaken van toekomstige migratie zullen vormen.
Het was een populaire vraag op onze Grijze Cellen gespreksavond over klimaatmigratie: 'Moeten we ontwikkelingslanden een geboortebeperking opleggen? Want minder geboortes, betekent minder migratie'. Neen, antwoordden experts Lore Van Praag en Johan Wets eensgezind. 'Investeren in de opleiding en rechten van vrouwen is veel effectiever'.
Het wordt druk in de ruimte, en dat roept nieuwe, onverwachte vragen op. Wat te doen met historisch belangrijke relicten van zeventig jaar ruimtevaart bijvoorbeeld.
We zijn vooral jaloers op aantrekkelijke ervaringen van anderen als ze nog staan te gebeuren. Zijn ze eenmaal geweest, dan zijn we vanzelf minder jaloers.
Wetenschappers ontdekten wat reumatoïde artritis kan veroorzaken en hoe ze dat kunnen voorkomen.
Natuurpunt wil 80.000 hectare bouwgrond omzetten in natuurgebied.
Onlangs verscheen er een VN-rapport over de snelle afname van de biodiversiteit: ongeveer een miljoen soorten wordt met uitsterven bedreigd. De herinrichting van stedelijke gebieden kan bijdragen aan de oplossing van dat probleem.