De hoge prijs van gezelligheid
Willen we in Vlaanderen duurzaam verwarmen, dan moeten we niet alleen stoppen met fossiele brandstoffen te verbranden. We moeten ook af van onze houtkachel.
Willen we in Vlaanderen duurzaam verwarmen, dan moeten we niet alleen stoppen met fossiele brandstoffen te verbranden. We moeten ook af van onze houtkachel.
Door de klimaatverandering worden steeds meer mensen gedwongen hun woonplaats te verlaten. Tegen 2050 zijn ze met naar schatting 150 miljoen. Een gigantische groep, waarvoor een internationaal juridisch kader vooralsnog ontbreekt. ‘Lang niet iedereen komt in aanmerking voor erkenning en bescherming.’
Sterrenkundigen van het Event Horizon Telescope (EHT) project, een internationale samenwerking met als doel het nemen van de allereerste foto van een zwart gat, presenteren komende woensdag 10 april hun resultaten.
Hersencellen die bij parkinsonpatiënten definitief verloren zijn, worden bij zebravisjes constant hersteld of vervangen.
Ondanks de vele gelijkenissen tussen hun hersenen, gebruiken apen en mensen een ander hersengebied voor dieptezicht.
Britse onderzoekers vonden 47 verbanden tussen onze genetische code en de kwaliteit, kwantiteit en timing van hoe we slapen. Er zijn tien nieuwe genetische verbanden met slaapduur en 26 met slaapkwaliteit.
Verbetert suiker ons humeur? Nee, integendeel. Suiker heeft geen voordelige effecten op onze gemoedstoestand, maar kan het juist verergeren. Het verhoogt de moeheid en verlaagt onze alertheid binnen het uur na de consumptie.
Gorilla’s blijken als grote fruiteters heel erg cruciaal voor het verspreiden van zaden en dus voor het natuurlijke herstel en de vernieuwing van het regenwoud. Ze mogen gerust ‘de tuiniers van het regenwoud’ genoemd worden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Zonder kaneel, geen overheerlijke Belgische speculaas. Maar waar komt kaneel vandaan? Dát en meer legt bio-ingenieur Sidi Rana Menggala (UGent) je uit in dit filmpje.
In dit vierde deel vertellen ruimtegidsen Drake en Kardashev over exobeschavingen. Hoeveel zouden er zijn? En hoe zouden ze zich ontwikkelen?
Zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen stammen af van dieren met vier poten die zich voortbewogen zoals otters. Dat besluit een internationaal team paleontologen, met daarbij ook Brusselse wetenschappers, uit een goedbewaard skelet dat ze ontdekten in de woestijn van Pisco Bassin in Peru.
Het fossiele skelet van een vierpotige walvis uit Peru geeft aan dat vroege walvissen vóór 42,6 miljoen jaar geleden de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn overgestoken en zich daarbij voortstuwden zoals otters: met een stevig staarteinde en met vliezen aan de voeten.
Het effect van meditatie is even groot als dat van antidepressiva. Zo kopten een aantal Vlaamse media de afgelopen week. Klopt dat wel?
Vernieling van een natuurlijke leefomgeving veroorzaakt twee keer schade aan de biodiversiteit. De soorten die in het vernield gebied leven, sterven uit. Maar ook het aantal verschillende soorten in de omgeving neemt af.
Wie bladgroen zegt (of chlorofyl), zegt fotosynthese. Toch zijn er organismen mét bladgroenkorrels die er niks mee aanvangen.
Dieren zijn sterker en sneller dan wij. Toch is de mens alleenheerser over de wereld. Dat hebben we te danken aan twee eigenschappen van ons denkvermogen.
Niemand gaat zonder problemen door het leven. Volgens Steven Laureys verwaarlozen we op moeilijke momenten vaak onze emoties en mentale gezondheid. 'Door te mediteren leer je beter omgaan met zulke situaties, met jezelf en met anderen.'
Archeologen van het KBIN en Urban.Brussels zijn op de site van de voormalige Brusselse ‘Parking 58’ op overblijfselen gestoten van de haven die er in de 15de eeuw lag.