Zee-ijs smelt al in de Russische ‘kraamkamer’
De ondiepe zeeën ten noorden van Rusland leveren steeds minder zomers zee-ijs aan het Noordpoolgebied.
De ondiepe zeeën ten noorden van Rusland leveren steeds minder zomers zee-ijs aan het Noordpoolgebied.
66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische meteoriet in op de plek waar zich nu het Mexicaanse schiereiland Yucatan bevindt. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de meteoriet verschillende zware aardbevingen veroorzaakte, wat op zijn beurt vloedgolven teweegbracht. Maar fysieke bewijzen om deze theorie te staven, bleven uit.
De luchtkwaliteit meten en de versheid van voedsel controleren doen we straks met onze smartphone. Het geheim? Een ingebouwde microspectrometer, die licht op nanoschaal analyseert.
Technologische doorbraken of verbeteringen aan bestaande technologieën verbinden we té gemakkelijk aan een slimmere generatie.
Door de ligninefractie te verwijderen en een polymeer toe te voegen, kan hout voor een groot stuk doorzichtig worden gemaakt. En in tegenstelling tot glas en plastic houdt het transparante hout ook de warmte op de gewenste momenten vast.
Koralen die verbleken door de opwarmende oceaan nemen meer plastic microvezels op. Het lijkt er dus op dat de gevolgen van het klimaatverandering en de oceaanvervuiling elkaar versterken.
Een uitgebreide studie van ZOO Antwerpen over nachtelijk gedrag en slaap van chimpansees kan helpen om de impact van het zomer-en winteruur op de mens in kaart te brengen. Het is de eerste keer dat nachtactiviteit bij chimpansees zo uitgebreid werd onderzocht.
Lees meer over de onbewuste mentale representaties die leerkrachten ervaren tav hun leerlingen en hoe Leerkracht-Leerling Interactie Coaching hierbij een rol kan spelen!
Het voedingssupplement kurkuma verzwakt soms de werking van hormoontherapie tegen borstkanker. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Rotterdam.
Een rollator tjokvol technische snufjes, waardoor iemand met Parkinson beter kan lopen. Met deze uitvinding won Maja Rudinac de prijs ‘Ingenieur van het jaar’. Een interview over Lea, waarvan er momenteel vijftig in gebruikt zijn.
Naast baryonen (materiedeeltjes opgebouwd uit drie quarks) en mesonen (twee quarks) zijn er ook partikels die uit vijf quarks bestaan.
De slotspeeldag van de nationale voetbalcompetitie zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Zonder supporters dus. Verliezen thuisploegen daardoor hun thuisvoordeel? Misschien niet, want uit onderzoek blijkt dat het thuisvoordeel mogelijk niet geldt wanneer het er echt op aankomt (en dat is zo aangezien het de laatste speeldag is).
De beslissingen van autonome wagens en andere articifiële intelligentie kunnen verregaande gevolgen hebben. Hoe zorgen we ervoor dat computers de juiste beslissingen nemen? Die vraag beantwoordde Katleen Gabriëls (Universiteit Maastricht), expert in de ethische aspecten van technologie, tijdens Eos Grijze Cellen.
Algoritmes voorspellen waar criminaliteit zal plaatsvinden, wat je te zien krijgt op Facebook en wie een lening krijgt. Johan Loeckx, verbonden aan het VUB Artificial Intelligence Lab, legde op Eos Grijze Cellen uit hoe dat gaat.
Een micro-interface bouwen die verschillende omgevingsparameters kan meten op hetzelfde ogenblik, zonder dat de metingen elkaar beïnvloeden, is geen sinecure. Maar geen probleem: het kan ook met een simpel maar ‘slim’ stukje plastic.
Onderwaterhittegolven? Wij hadden de term zelf nog nooit gehoord, terwijl het natuurlijk de logica zelf is. Want waarom zou de opwarming van de aarde zich ook niet manifesteren onder de zeespiegel? Misschien zelfs nog significanter dan aan land, geven twee recente studies aan.
Bij de productie van papier gaat het grootste deel van de houtpulp verloren. Een bacterie die in de ingewanden van een krekel woont, kan soelaas bieden.
De meeste mieren leven binnen strak gestructureerde kolonies. Daarin heeft elke ‘kaste’ haar specifieke rol. En specifieke hersenstructuur, zo blijkt.