Vrouwenbrein is drie jaar jonger dan mannenbrein
Dat verklaart mogelijk waarom vrouwen op oudere leeftijd langer mentaal scherp blijven dan mannen.
Dat verklaart mogelijk waarom vrouwen op oudere leeftijd langer mentaal scherp blijven dan mannen.
In een stad is het gebruik van de weg gratis, parkeren is dat bijlange niet. Een slimme autonome wagen zal er daarom voor kiezen om traag rondjes te blijven rijden tot het tijd is om weer naar huis te gaan.
In de darmflora van mensen met een depressie ontbreken twee groepen bacteriën.
Een simpel suikermolecuul uit een cyanobacterie (blauwalg) werkt als een natuurlijk herbicide en remt de groei van verschillende planten en micro-organismen. De stof, die onschadelijk is voor mens en dier, kan mogelijk dienen als vervanger van het in opspraak geraakte glyfosaat.
In windmolens, zonnepanelen, batterijen en elektrische auto’s zitten metalen van vaak bedenkelijke herkomst. Om onze honger naar hernieuwbare energie te stillen, zullen we er veel meer van nodig hebben en Europa wil de handen zelf niet vuilmaken. 'We zijn naïef en hypocriet.'
In waterstof kan de overtollige energie van zonne- en windparken worden opgeslagen. Maar de opslag van de energiedrager zélf baart zorgen. Mogelijk biedt magnesium soelaas.
"De vijand van je vijand is je vriend." Daarom kijken Bjorn Criel (UGent) en zijn collega's naar bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van bacteriën, om superbacteriën te bestrijden. Hun doel: een nieuwe generatie antibiotica, zogenaamde enzybiotica, ontwikkelen.
Neen, daar had ik niet aan gedacht toen ik een toxicoloog voor een interview contacteerde. Of het niet de belastingbetaler is die de 250 euro ophoest, wierp ik voor de sport nog op.
De angst dat chemicaliën in voedsel, schoonmaakmiddelen, anti-aanbakpannen en elders in onze omgeving ons ziek maken, neemt hand over hand toe.
Willen we de opwarming tot 1,5°C of 2 °C beperken, dan is kernenergie volgens de meeste scenario's in het jongste IPCC-rapport een deel van de oplossing. Krijgt kernenergie de wind in de zeilen?
Een hoop menselijke as en verkoolde botfragmenten kan archeologen niet veel bijbrengen. Behalve dan of het om een man ging, dan wel een vrouw.
Krijgen bomen sneller blaadjes als de aarde opwarmt? Dat onderzoeken leerlingen van vijf Vlaamse scholen, in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.
Extreme regenbuien bij ons – en alle wateroverlast die daarbij komt kijken – kunnen worden gevolgd door fikse moessonregens in India, blijkt uit onderzoek.
Vlaanderen krijgt een Kenniscentrum voor burgerwetenschap. ‘Scivil’ heet de nieuwe organisatie. Ze moet de expertise rond burgerwetenschap bundelen en onderzoekers ondersteunen. Alle onderzoek naar luchtkwaliteit wordt alvast beter op elkaar afgestemd.
Door bottom-up een poreuze structuur te bouwen met nikkelatomen, hebben wetenschappers een materiaal ontwikkeld dat vederlicht is, maar ook ijzersterk.
Met enige regelmaat verschijnen er publicaties met wetenschappelijke bewijzen dat de vrije wil niet zou bestaan. Als dit waar is, dan heeft dat verregaande consequenties… Kunnen we dit ook anders zien?
Net als zowat alles in ons hoofd en lijf zijn dromen er niet zomaar. Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, over de functie van dromen.
Kinderen die op jonge leeftijd aan lood zijn blootgesteld hebben een grotere kans op levenslange psychische problemen en het ontwikkelen van een moeilijke persoonlijkheid.