Belgische doorbraak in 3D-microscopie
Driedimensionale microscopie kan revolutionaire gevolgen hebben in onderzoek naar aandoeningen, maar kampt met kinderziektes. Experts aan de KU Leuven en het VIB zoeken de grenzen van de techniek op.
Driedimensionale microscopie kan revolutionaire gevolgen hebben in onderzoek naar aandoeningen, maar kampt met kinderziektes. Experts aan de KU Leuven en het VIB zoeken de grenzen van de techniek op.
Pakweg een half miljard jaar geleden zag het eerste meercellige leven het licht, leert het biologiehandboek. Die timing komt nu op losse schroeven te staan.
Deze week viert het CERN het dertigjarige bestaan van het wereldwijde web. Een terugblik met medeuitvinder Robert Cailliau.
Doorligwonden liggen niet alleen aan druk op de huid, maar ook aan wrijving van de huid met andere oppervlakken.
De luchthaven van Schiphol test gezichtsherkenning om het boarden sneller te doen verlopen.
Archeozoöloog Wim Wouters is een fan van visbotjes: '"De studie van een simpel visbotje kan ons heel wat historisch inzicht bieden op economisch, ecologisch en sociaal vlak."
Hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je bent. Het valt op hoe vaak die conclusie opduikt in de meest uiteenlopende onderzoeken. Maar klopt het ook? Een studie aan de Harvard Medical School werpt daar een verrassend nieuw licht op.
Deze woorden lijken op de ‘jobs, jobs, jobs’-mantra van onze overheid, die de afgelopen jaren te pas en te onpas is gebruikt door vele Belgische politici. Voortdurend werd er gehamerd dat er honderdduizenden jobs zijn gecreëerd. Dat we, evenals andere Europese landen, de conjunctuur meehebben wordt dan vooral door de oppositie als verklaring genoemd. Maar niemand had het over de aan deze jobs gekoppelde vervuiling; de keerzijde van de medaille van economische groei.
Het regent steeds vaker op Groenland, ten koste van de sneeuwval. Nu ook in de wintermaanden.
Gevaarlijke DNA-schade herstelt tijdens het slapen, zo blijkt uit onderzoek met zebravisjes.
Eén inspuiting in de ogen van de diertjes is genoeg om minstens tien weken lang infrarood licht te kunnen zien als normaal licht.
De oorspronkelijke beschavingen van Amerika waren berucht om hun mensenoffers. Dat blijkt eens te meer uit een lugubere vondst.
Iedereen kent de tabel van Mendelejev. Wie was haar geestelijke vader? En staat zijn periodiek systeem van de elementen na honderdvijftig jaar nog altijd pal overeind, of is het einde van de Moeder aller Tabellen nabij?
Planetoïden knal je niet zomaar uit elkaar. Dat is in het kort de conclusie van astronomen van de Johns Hopkins Universiteit.
Even voor de kust van Knokke ligt ongebruikte munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Nu blijkt dat springstof uit die stortplaats lekt in de zee.
Sommige mensen denken aandachtig en in stilte na en anderen komen door hardop improviseren tot een goed idee.
Door een Neanderthaler-skelet virtueel te reconstrueren en er bewegingen van de moderne mens op los te laten, tracht Tara Chapman (KBIN) te achterhalen hoe Neanderthalers zich destijds voortbewogen.
Wat zuurstof voor ons is, is methaangas voor vele andere diersoorten.