De fysica achter plakband
Hoe hard je moet trekken alvorens een stukje tape loslaat, hangt af van verschillende factoren.
Hoe hard je moet trekken alvorens een stukje tape loslaat, hangt af van verschillende factoren.
Konden we de film van de klimaatopwarming maar terugspoelen, moeten de wetenschappers hebben gedacht die minuscule klompjes steenkool maakten in hun lab.
Sommige woestijnslangen lijken wel bewegende sinusgolfjes – als je ze van bovenaf bekijkt. En zo gedragen ze zich ook, zelfs bij botsingen met obstakels.
Een toestel dat wifi omzet in elektriciteit moet batterijen in smartphones en andere draagbare toestellen overbodig maken.
De grondstof thorium komt steeds meer in het vizier als groene vervanger van uranium.
Het object is 140 keer zo ver van de zon verwijderd dan de aarde.
Pacemakers die zichzelf van energie voorzien, kunnen tal van complicaties voorkomen.
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
Het Israëlische SpaceIL is de allereerste private organisatie in de geschiedenis die een maanmissie lanceert. Met de opkomst van de commerciële ruimtevaart en de vooruitgang in de technologie, wordt een nieuw ruimtevaarttijdperk ingeluid. Het is tijd voor een permanente bemande basis op de Maan!
Door microscopisch kleine gaatjes in grafeen te boren, hopen fysici het materiaal eindelijk in te zetten in de nano-elektronica.
Dat de robotica en kunstmatige intelligentie zich verder zullen ontwikkelen, staat vast. Maar welke kant gaat het daarmee op? Gloort aan de horizon de rooskleurige toekomst van het posthumanisme? Of moeten we ons voorbereiden op een strijd op leven en dood met een leger Terminators?
Het wordt druk op en rond de maan, en de VS willen er nu ook weer naartoe. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft twaalf wetenschappelijke instrumenten en ‘tech-demonstraties’ geselecteerd voor maanmissies die al eind dit jaar zouden kunnen vertrekken.
Consumenten vinden voedingsproducten lekkerder en gezonder als ze een biologisch label dragen. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen. Kloppen deze conclusies?
Wallace Broecker trok al in de jaren 1970 aan de alarmbel over het opwarmende klimaat.
Bij het omgekeerde Leidenfrosteffect blijven warme druppels vloeistof een tijdlang zweven boven een koude vloeistof.
Om gezond te blijven, moeten we bewegen. Dat is niet altijd zo geweest, blijkt uit fossiele vondsten.
‘In mijn experimenten vormde zich een bezinksel dat niet behoort tot enig bekend type proteïne.’ Aldus biochemicus Johann Friedrich Miescher 150 jaar geleden in een brief die het onderzoek naar alle levende organismen tot vandaag definieert. Welk mysterieus biochemisch macromolecuul heeft hij als eerste ontdekt?