Ben jij bang voor chemische stoffen?
De angst dat chemicaliën in voedsel, schoonmaakmiddelen, anti-aanbakpannen en elders in onze omgeving ons ziek maken, neemt hand over hand toe.
De angst dat chemicaliën in voedsel, schoonmaakmiddelen, anti-aanbakpannen en elders in onze omgeving ons ziek maken, neemt hand over hand toe.
Willen we de opwarming tot 1,5°C of 2 °C beperken, dan is kernenergie volgens de meeste scenario's in het jongste IPCC-rapport een deel van de oplossing. Krijgt kernenergie de wind in de zeilen?
Een hoop menselijke as en verkoolde botfragmenten kan archeologen niet veel bijbrengen. Behalve dan of het om een man ging, dan wel een vrouw.
Krijgen bomen sneller blaadjes als de aarde opwarmt? Dat onderzoeken leerlingen van vijf Vlaamse scholen, in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.
Extreme regenbuien bij ons – en alle wateroverlast die daarbij komt kijken – kunnen worden gevolgd door fikse moessonregens in India, blijkt uit onderzoek.
Vlaanderen krijgt een Kenniscentrum voor burgerwetenschap. ‘Scivil’ heet de nieuwe organisatie. Ze moet de expertise rond burgerwetenschap bundelen en onderzoekers ondersteunen. Alle onderzoek naar luchtkwaliteit wordt alvast beter op elkaar afgestemd.
Door bottom-up een poreuze structuur te bouwen met nikkelatomen, hebben wetenschappers een materiaal ontwikkeld dat vederlicht is, maar ook ijzersterk.
Met enige regelmaat verschijnen er publicaties met wetenschappelijke bewijzen dat de vrije wil niet zou bestaan. Als dit waar is, dan heeft dat verregaande consequenties… Kunnen we dit ook anders zien?
Net als zowat alles in ons hoofd en lijf zijn dromen er niet zomaar. Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, over de functie van dromen.
Kinderen die op jonge leeftijd aan lood zijn blootgesteld hebben een grotere kans op levenslange psychische problemen en het ontwikkelen van een moeilijke persoonlijkheid.
Ook cellen kennen de wetten van Newton. En voor de geneeskunde is het belangrijk dat we de cellulaire krachten kunnen meten.
Chloroplasten zijn de (duurzame) energiefabriekjes van planten- en algencellen: ze zetten licht om in chemische energie. Maar als het moet kunnen ze de cel waarin ze leven ook helpen verdedigen.
De axolotl, een zeldzame watersalamander die alleen in Mexico voorkomt, kan zowat al z’n lichaamsdelen opnieuw laten groeien als hij deze is kwijtgespeeld of hij ze heeft gekwetst. Wetenschappers speuren naar de genen achter deze ‘regeneratie krachten’.
Menselijke fouten zijn de belangrijkste bron van verspilling bij Belgische voedselproducenten.
Dat blijkt uit een Deense studie met bijna 6 miljoen deelnemers.
Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden en om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee.
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.
Over onze blindheid voor trage veranderingen