Een pracht van een priemgetal
Eind vorig jaar werd alweer een nieuw "grootste" priemgetal gevonden.
Eind vorig jaar werd alweer een nieuw "grootste" priemgetal gevonden.
Tijden veranderen en dat geldt ook voor de ruimtevaart. Mede door de opkomst van de ruimtevaart in China (en ook India) komt er nu een nieuwe ruimtewedloop op gang. Begin deze eeuw zagen we de opkomst van de commerciële ruimtevaart en het ruimtetoerisme. Vandaag de dag is ruimtevaart niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarom zien meer en meer mensen de ruimte als een verlengstuk van het leven hier op Aarde.
Zover is het uiteraard nog lang niet, maar misschien wel dichterbij dan het lijkt. In Groot-Brittannië loopt een grootschalig experiment met Kunstmatige Intelligentie dat een kleine maar belangrijke stap richting preventie en efficiëntie grondig verkent.
Slapen in een wiegend bed bevordert je slaap en je geheugen.
Tezamen met mensen en vooral goederen zullen ook diersoorten uit China ‘meeliften’ op de zijderoutes, vrezen de wetenschappers.
Rusthuisbewoners en kankerpatiënten slikken op het einde van hun leven te veel pillen, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Kristel Paque (VUB - UGent)
Weg met afgebakende diagnoses en de focus op genezing van psychische stoornissen. Op naar het leren leven met psychische problemen. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os pleit voor een nieuwe geestelijke gezondheidszorg (ggz), met online platformen waarin experts, patiënten en andere betrokkenen elkaar ontmoeten.
De meeste elementen die cruciaal waren voor het ontstaan van leven op aarde – waaronder koolstof en stikstof – zijn waarschijnlijk afkomstig van een andere planeet.
De stelling van Pythagoras is de beroemdste stelling. Daarom wellicht werd in september 2017 het wiskundige ‘fake news’ dat de Babyloniërs haar hadden bedacht gretig opgepikt. Toch is er ook écht nieuws: een Japanse hobby-wiskundige bedacht een sublieme veralgemening, al kreeg dit échte nieuws geen weerklank – tot nu.
Fwiet! Fwiet! is de boeiende en grappige vogelpodcast van Begijn Le Bleu. In deze aflevering praat hij met Freek Verdonckt en Wouter Vansteelant van werkgroep Grauwe gors.
Astronomen worstelen sinds een tijdje met de vraag of planeetmanen zelf ook weer maantjes kunnen hebben. Nieuwe berekeningen, gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, laten zien dat dit – onder zekere voorwaarden – inderdaad mogelijk is.
Een nieuwe exoot maakt zijn opwachting in Vlaanderen. De Chinese muntjak, een klein hert met opvallende slagtandjes, bedreigt de lokale biodiversiteit. Het Agentschap Natuur en Bos schakelt jagers in.
Wanneer kinderen en jongeren geconfronteerd worden met een chronische ziekte, blijkt naar school gaan niet meer zo vanzelfsprekend. Verschillende organisaties en structuren dragen bij aan de voortzetting van onderwijs voor deze kinderen en jongeren.
Doordat er tijdens een uitbarsting grote hoeveelheden stof, as en zwavel in de atmosfeer belanden, hebben vulkanen op korte termijn een afkoelend effect. Maar het zijn ook aanzienlijke bronnen van broeikasgassen.
Maar een klein deel van de patiënten met een depressie die langer dan twee jaar duurt, krijgt elektroconvulsietherapie. Toch werkt de behandeling goed: ruim de helft van de patiënten wordt minder depressief of herstelt zelfs volledig. Wat is elektroconvulsietherapie? En, waarom krijgen patiënten deze therapie niet vaker?
Aan de UAntwerpen doet Senne Van Loon onderzoek naar ultrakoude gassen om zo kwantumfysische fenomenen te bestuderen.
We praten tegelijk te positief en te negatief over technologieën van de toekomst.
Bij sepsis of bloedvergiftiging dreigt het immuunsysteem de strijd tegen een kwaadaardige ziektekiem te verliezen.