Neutronenscanner ‘ziet’ betonrot
In kustgebieden is het gewapend beton van bruggen, tunnels en andere infrastructuur onderhevig aan erosie door indringend zout. Met een compacte neutronenscanner kan de schade van op afstand worden opgespoord.
In kustgebieden is het gewapend beton van bruggen, tunnels en andere infrastructuur onderhevig aan erosie door indringend zout. Met een compacte neutronenscanner kan de schade van op afstand worden opgespoord.
Door nanobodies onder de microscoop op te schalen, kunnen wetenschappers ontdekken hoe farmaceutische moleculen zich precies binden aan de eiwitten in ons lichaam.
Voor zijn masterthesis reisde microbioloog Hans Carolus (KU Leuven) zes weken lang naar het Karibameer in Zimbabwe. Samen met een team lokale biologen zocht hij er naar zoetwaterslakken. Of beter gezegd, naar trematoden, de parasieten die zich via deze slakken verspreiden.
De hashtag metoo heeft talloze verhalen van seksuele intimidatie aan het licht gebracht. De metoo-beweging wordt vooral met de film- en kunstwereld gelinkt, maar ook de wetenschap is er niet vrij van.
Stoppen met roken gaat makkelijker als je ook minder gaat drinken.
Extreem nauwkeurige atoomklokken uit drie continenten gaan op zoek naar donkere materie.
Twee security-experts zijn erin geslaagd een sterke biometrische beveiligingsmethode te kraken.
Wetenschappers sporen eiwitten die kanker veroorzaken op met behulp van E. coli-bacteriën.
Parkietenvrouwtjes laten hun partner vallen als een baksteen voor een slimmere man.
Denk je soms dat je hoofd vol gaten zit? Wel, bij een hagedis is dit letterlijk het geval. Master in de fysica Pieter Livens (UAntwerpen) legde voor zijn masterproef een hagedis onder de scanner en onderzocht hoe geluidsgolven door zijn kop reizen. Helemaal anders dan bij ons, zo blijkt.
Dierproeven maken weinig enthousiasme los, maar tot nader order blijven ze noodzakelijk. Vier vragen over hun nut, de noodzaak ervan en wat beter kan.
Twee navigatiesatellieten hebben verbinding met elkaar gelegd via een met kwantumencryptie beveiligde verbinding, over een afstand van twintigduizend kilometer. Een record.
Zowel mensen als muizen onthielden objecten beter. Muizen zelfs 25 dagen langer dan normaal.
Een cel bunkert verschillende chemische brandstoffen, in de vorm van elektronenrijke eiwitten. Wetenschappers hebben nu de tankinfrastructuur achter die energievoorziening blootgelegd.
De Amerikaanse tiener Randy Gardner bleef ooit elf dagen wakker. Bij dat record kunnen wel wat kanttekeningen geplaatst worden.
Bacteriën die meeliften naar het internationaal ruimtestation ISS transformeren daar niet tot gevaarlijke micromonsters.
Sinds begin jaren negentig is de overlijdenskans van Amerikaanse kankerpatiënten gedaald met liefst 27 procent.
Het is juist andersom: wie kampt met psychische of slaapproblemen gebruikt vaker sociale media.