Veiliger verkeer door bijna-ongevallen
Videoanalyse van bijna-ongevallen biedt enorme voordelen voor de verkeersveiligheid. Met gespecialiseerde software identificeren we risico’s vóór er ongevallen gebeuren.
Videoanalyse van bijna-ongevallen biedt enorme voordelen voor de verkeersveiligheid. Met gespecialiseerde software identificeren we risico’s vóór er ongevallen gebeuren.
Het oorspronkelijke boek viert dit jaar zijn 200ste verjaardag en onlangs werd de zoveelste nieuwe film voorgesteld rond de beroemdste waanzinnige wetenschapper in de fictiegeschiedenis. Maar heeft dokter Frankenstein ook echt bestaan? En wie was dat dan?
Volgens een Franse studie ligt de kans op kanker een kwart lager bij mensen die vooral biologische voeding eten. Maar deze vaststelling is al meteen omstreden.
Sinds 13 september volgt de Europese Mars Express de ontwikkeling van een merkwaardige wolk die in de atmosfeer van de planeet Mars is verschenen. De langgerekte wolk bevindt zich in de omgeving van de 20 kilometer hoge vulkaan Arsia Mons, nabij de evenaar van de planeet.
Dit weekend is het weer zover: het halfjaarlijkse ritueel van klokken verdraaien. Maar wist je dat de lengte van een dag niet elke dag even veel verandert?
Koolstofdioxide of CO2 kan via de tussenstap van CO (koolstofmonoxide) omgezet worden in allerlei chemicaliën, zowel brandstoffen als methaan, als chemicaliën zoals ethyleen en acetaat – beide veelgebruikte grondstoffen in de chemische industrie.
Alcohol schakelt genen in de hersenen van fruitvliegen aan waardoor herinneringen aan de drank eerder als belonend bestempeld worden. Het effect zou er ook bij ons voor zorgen dat je enkel goede herinneringen aan alcohol overhoudt.
Het Punch Powertrain Solar Team veroverde goud op de Carrera Solar Atacama. Ze kwamen als eerste over de eindstreep na 36 uur racen, verdeeld over 5 dagen. In totaal legden ze 2577 km af door het Andesgebergte en langs de kustlijn van Chili.
Niet alleen Fransen zijn tuk op hun baguette, ook in België eten we massaal brood. Maar door de wereldwijde tarweteelt en het steeds extremere klimaat durft de broodnodige tarwe wel eens sterk in samenstelling te verschillen. Daar probeert Tom Hellemans iets aan te doen.
De zestien genomineerden voor de Vlaamse PhD Cup delen hun onderzoek in een artikel.
Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden zoveel bijna intacte skeletten bijeen gevonden. In een Eos Special gaan we terug naar de vondst, 140 jaar geleden. Naast de historische context presenteren paleontologen de recentste wetenschappelijke inzichten over de iguanodons.
De nieuwe staalsoort trekt samen als ze wordt opgewarmd, en dus rekken de draden zich automatisch uit eens er beton omheen zit.
Een verblijf in de ruimte beïnvloedt de grijze en witte stof in de hersenen van kosmonauten. ‘Mogelijk is er een link met de visuele problemen waarmee ruimtereizigers kampen’, zegt Angelique Van Ombergen van UAntwerpen.
Zelfrijdende auto’s zullen bij onvermijdelijke ongevallen verscheurende keuzes moeten maken. Wetenschappers gaan op zoek naar universele regels.
De microbiële samenstelling van de ondergrond weerspiegelt het klimaat van vijftig jaar geleden.
Muizen zijn rustiger en minder angstig als ze lavendel ruiken.
Bacteriën en schimmels evolueerden de voorbije decennia van ongewenst naar onmisbaar. Ze zuiveren ons water, produceren medicijnen en maken voedsel, zoals de vleesvervanger Quorn. Hun repertoire reikt nog veel verder. Ze kunnen ook materialen met unieke eigenschappen voor ons maken.
Ik doe mee aan een onderzoek naar eetgedrag en lig daarvoor in een MRI-scanner. Ik zie allerlei plaatjes van verschillende soorten eten in een hoog tempo voorbijkomen en moet die allemaal zo snel mogelijk beoordelen. Psycholoog Leonardo Pimpini van de universiteit van Maastricht wil zo achterhalen wat ons eetgedrag stuurt.