Een neus voor depressie bij schoolkinderen
Onderzoek toont aan dat een persoonlijke, warme relatie tussen leerling-leerkracht al een verschil kan maken in kader van psychische problemen.
Onderzoek toont aan dat een persoonlijke, warme relatie tussen leerling-leerkracht al een verschil kan maken in kader van psychische problemen.
Hematologe Tessa Kerre (UZ Gent) heeft de Eos Publieksprijs Wetenschapscommunicatie gewonnen voor Immuno-T, een motion comic die ze ontwikkelde om aan haar patiënten, hun familie en vrienden uit te leggen hoe het immuunsysteem ingezet kan worden in de strijd tegen kanker.
Ook in de wiskunde, de meest logisch samenhangende wetenschap, slagen we er niet altijd in om te bewijzen wat we willen bewijzen, en dan hebben we het niet over de gevallen zoals de Riemann-hypothese waar wiskundigen het bewijs maar niet van vinden, maar wel over stellingen (?) waar geen bewijs voor is.
De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken de jaarlijkse Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie uit aan emeritus professor menselijke genetica Jean-Jacques Cassiman. Hij vervulde een pioniersrol in het genetisch onderzoek.
Het nieuws uit China over de geboorte van een ‘genetisch verbeterde’ meisjestweeling, slaat in als een bom. Terwijl de straffe claim van geneticus He Jiankui – die inmiddels op slag beroemd is – nog moet worden gecontroleerd, reageren wetenschappers met afkeuring.
Het team dat marslander Insight van op aarde volgt, kan weer wat geruster slapen. Na een succesvolle landing ontvouwde de marsrobot ook probleemloos de zonnepanelen die hem van stroom zullen voorzien.
In de handboeken staat dat de overdracht van het genetische materiaal van onze mitochondriën gebeurt van moeder naar kind. Dat lijkt niet helemaal te kloppen.
Een vierde deel van alle koolstof in de bodem bevindt zich in de toplaag.
Stress, slaaptekort en een gebrek aan beweging. Veel jonge mensen kunnen dat niet meer aan. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een epidemie van psychische problemen. Snel ingrijpen is de boodschap.
Als de weersvoorspellingen juist zijn, geven we zelden commentaar, maar we zijn vaak snel om te klagen wanneer ze verkeerd zijn. Zullen we er ooit in slagen het weer tot op het uur toe nauwkeurig te voorspellen?
De legboor van de sluipwesp stond model voor een flinterdunne, flexibele en stuurbare chirurgische naald.
Van al het voedsel dat we kopen, gooien we gemiddeld een derde weg. Enkele eenvoudige tips kunnen dat voorkomen.
Muggen leggen hun eitjes niet in poelen die ruiken naar vis, tenzij ze geen alternatief hebben.
Ornitologen hebben twee botjes die standaard waren bij dinosauriërs, nooit kunnen terugvinden in volwassen vogels. Maar in embryo’s zijn ze nog aanwezig.
Als een mierenkolonie wordt getroffen door een gevaarlijke infectie, voert ze automatisch een aantal quarantainemaatregelen in.
Waar staan we nu met onze kennis van de natuur en het heelal? In het ene artikel over wetenschap raak je overweldigd door de triomfen van de wetenschap, terwijl een volgend stuk ons een indrukwekkende lijst openstaande vragen voorschotelt. Hoe meer we weten, hoe scherper het besef van onze onmetelijke onwetendheid.
Via virtual en augmented reality trainen de studenten Verpleegkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel hun vaardigheden. Hoe gaat dat er concreet aan toe? En waarom oefenen ze niet gewoon op echte mensen?
Snelkoppelingen waren een briljante innovatie van Apple, en meestal zijn ze nuttig