Terugtrekkende sneeuw bedreigt noordelijke flora meer dan warmere temperatuur
De planten en (korst)mossen in het Hoge Noorden rekenen op een dikke, beschermende sneeuwlaag in de winter, en een kort maar hevig groei- en bloeiseizoen in de zomer.
De planten en (korst)mossen in het Hoge Noorden rekenen op een dikke, beschermende sneeuwlaag in de winter, en een kort maar hevig groei- en bloeiseizoen in de zomer.
Op het Indonesische eiland Rote werd een nieuwe soort zangvogel ontdekt: de Rote Boszanger.
In oktober 1918 sloeg de Spaanse griep het hardst om zich heen. De virusstorm zou miljoenen slachtoffers maken. Is zo’n wereldwijde pandemie vandaag nog mogelijk?
InScience vindt plaats van 7 tot 11 november in Nijmegen. Eos licht drie titels uit de selectie. Jij kan een duoticket winnen voor het festival (onderaan dit artikel).
Na de eerste bergetappe staat het studententeam van de KU Leuven op de eerste plaats van de Carrera Solar Atacama, de meest extreme race voor zonnewagens. Motorverantwoordelijke Kris Cornelissen legt uit waarom de wagen het zo goed doet.
Een meting op een deeltje heeft ogenblikkelijk effect op zijn verstrengelde wederhelft, ongeacht hoe ver ze uit elkaar liggen. Recente onderzoeksresultaten bevestigen dat de kwantumfysica deze ‘spookachtige werking op afstand’ correct beschrijft. Einsteins alternatieve verklaring delft het onderspit.
Scheelzien of loensen is een oogafwijking waarbij de ogen niet (altijd) in dezelfde richting kijken. Maar in lichte vorm kan de aandoening een hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld bij het tekenen en schilderen.
Dat de gemiddelde temperatuur in stedelijke gebieden hoger ligt dan erbuiten, op het platteland, is oud nieuws. Nieuw is dat het er ook harder waait.
Voor elk uur dat kinderen tv kijken of op internet surfen, stijgt de consumptie van junkfood met gemiddeld 20 procent, melden Britse onderzoekers.
Zoals het er nu naar uitziet wordt komende nacht (zaterdag 20 oktober) om 3.45 uur onze tijd de Europees/Japanse ruimtemissie BepiColombo gelanceerd. Deze missie bestaat uit twee ruimtesondes die eind 2025 de planeet Mercurius moeten bereiken.
Belgische en Franse paleontologen hebben een nieuwe pterosauriërsoort ontdekt in Zuid-Frankrijk. Het vliegend reptiel had een spanwijdte van zo’n 4,5 meter en behoort tot dezelfde familie als de iconische Quetzalcoatlus.
De wetenschap van het “kindje kopen” is een nieuwe drempel over, toch bij knaagdieren. Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om gezonde muizenbaby’s te genereren bij ouders van hetzelfde geslacht, twee vaders of twee moeders.
In de stad leven meer merels met witte veren dan in de bossen. Dat blijkt onderzoek van Groningse biologen. De studie is het eerste systematische onderzoek naar het verschijnsel leucisme (het ontbreken van zwarte en bruine pigmenten in de veren).
Roken verandert het sperma van mannen en dat veroorzaakt cognitieve problemen bij hun kinderen en kleinkinderen.
De drooghal van firma Arbor in Herselt droogt bomen met natuurlijke luchtstromen. Bij stormwind produceert de hal een intense fluittoon. De ontwerpers zitten met de handen in het haar.
Wachten op resultaten na een medisch onderzoek zorgt, zeker bij kankerpatiënten, vaak voor stress en onzekerheid. Daarom richten Elien De Thaye en haar collega's hun pijlen op een biomerker in het bloed om sneller het effect van een chemobehandeling te kunnen bepalen.
Kennen jouw vrienden elkaar niet? Ben jij zelf de enige gemeenschappelijk deler? Dan ben je wellicht goed in het oplossen van problemen. Sterker nog: je hebt over het algemeen succes.
Grote studie vindt 37 nieuwe genen die een rol spelen bij autisme.