Onderwijs maakt mensen met risicogenen voor obesitas slanker
Een jaar extra verplicht naar school gaan vermindert het lichaamsgewicht van jongeren met een genetische aanleg voor obesitas.
Een jaar extra verplicht naar school gaan vermindert het lichaamsgewicht van jongeren met een genetische aanleg voor obesitas.
Hoe bestudeer je een object dat nauwelijks licht – en dus informatie – uitstraalt? Franse wetenschappers hebben er wat op gevonden.
Niet alleen wilde zalmen maken handig gebruik van het aardmagnetisch veld om hun positie te bepalen en hun weg te vinden in zeeën en rivieren.
Hoe meer mensen in een stad wonen, hoe efficiënter het watergebruik per inwoner. Dat blijkt uit een studie naar de watervoetafdruk van tientallen steden in de Verenigde Staten.
Zaterdag 22 september. Vandaag start ‘Pourbus Troubadour’, een queeste waarin ik veldwerk met wetenschapscommunicatie combineer. Aan de hand van Pieter Pourbus’ 16e-eeuwse kaart van het Brugse Vrije fiets ik een week langs de oudste wegen van de Zwinstreek. Op zoek naar restanten van het laatmiddeleeuwse landschap.
Ruim 80 procent van de patiënten heeft na drie maanden nog steeds baat bij deze therapie.
De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één visportie per week te eten. Overbevissing van de wereldzeeën kan echter een milieuprobleem worden. Is er voldoende vis voor iedereen om deze raad op te volgen?
Stonehenge is wellicht het meest geselfiede monument uit de prehistorie. Wat al die smartphones níét vastleggen, is het landschap rond de iconische stenen. Nochtans is het daar dat de geschiedenis zich het meeste prijsgeeft.
Zowel de mannetjes als de wijfjes van de blauwkopastrild maken elkaar het hof door te zingen en te dansen. En ze doen nóg meer hun best als er andere soortgenoten bij zijn.
De nationale parken in de Verenigde Staten krijgen de volle laag van de klimaatopwarming.
Slagen we erin de planeet leefbaar te houden wanneer we met tien miljard zijn, en zo onszelf van de ondergang te redden? In De Tovenaar en de Profeet schetst de Amerikaanse auteur Charles C. Mann twee totaal verschillende visies op hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.
Twee astronomen van Columbia University hebben sterke aanwijzingen gevonden dat de exoplaneet Kepler-1625b in het gezelschap is van een maan. Deze ‘exomaan’ zou ongeveer zo groot zijn als de planeet Neptunus oftewel ruim vier keer zo groot als de aarde.
Een dieet met antioxidanten verbetert het geheugen van muizen met alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van Ann van der Jeugd (KU Leuven), dat te lezen is in Eos Psyche&Brein.
Tijd. Dat noteerde mijn moeder, half grappend, op haar verlanglijstje voor de Sint een goeie vijfentwintig jaar geleden. Ik vond het maar bizar. Vandaag moet ik ongeveer even oud zijn als zij toen. En god, wat droom ik van tijd!
Vóór het leven ontstond, was het al RNA wat de klok sloeg. Maar hoe zijn deze allereerste biomoleculen ontstaan?
Het aardse leven heeft elk plekje op de planeet gekoloniseerd, hoe extreem de omstandigheden er vaak ook zijn. Die succesvolle veroveringsdrift is een gevolg van bijna vier miljard jaar evolutie. Door dit proces versneld na te bootsen in het lab, kunnen wetenschappers nieuwe biomoleculen fabriceren, nuttig in de geneeskunde en in de (groene) chemie. De pioniers van deze ‘geleide evolutie’ zijn vandaag beloond met de Nobelprijs voor de scheikunde.
IJzerdeeltjes uit groene mangoschillen kunnen met aardolie vervuilde bodems schoonmaken.
In het sperma van vroeger mishandelde mannen is een moleculair spoor van het trauma zichtbaar.