Vermoeide voetballers willen niet meer, maar kunnen wel nog
Als voetballers tijdens een wedstrijd vermoeid raken, dan lijkt het alsof ze niet verder kunnen. Dat is niet zo, stelt bewegingswetenschapper Jeroen Barte.
Als voetballers tijdens een wedstrijd vermoeid raken, dan lijkt het alsof ze niet verder kunnen. Dat is niet zo, stelt bewegingswetenschapper Jeroen Barte.
De regeerstijl van de Turkse president Erdogan schetst een beeld van een machtsmens vol zelfverheerlijking. En dat terwijl hij ooit als kordate hervormer begon. Maakte de macht een heel ander mens van hem?
Een jonge vrouw wordt vermoord voor de ogen van vele getuigen. Niemand grijpt in. Dit 'geval' vormt de basis voor de verklaring van het omstaandereffect.
De manier waarop een ouder een onopzettelijk nadelige actie van een leeftijdsgenoot kadert, stuurt de reactie van het kind erop.
In de hersenen van overleden alzheimerpatiënten is het herpesvirus aangetroffen.
‘We weten nog steeds niet wat we moeten eten’, kopte een Vlaamse krant onlangs. Eigenlijk weten we dat vrij goed, en het is niet zo ingewikkeld.
Ze zijn zeldzaam, maar sommige stukjes koraalrif ontsnappen aan de bedreigingen van de klimaatopwarming en de vervuiling van de oceaan.
Intellectueel, verzamelaar, diplomaat, architect. Peter Paul Rubens was het allemaal, maar hij leeft vooral voort als de fenomenale kunstschilder die alle genres aankon en tot vandaag kunstenaars en liefhebbers inspireert. Hoe goed kennen we de man en zijn werk eigenlijk?
Twee derde denkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit 200 gram of minder is – in plaats van minimum 500 gram, slechts 36% van de Vlamingen herkent het Europees bio-label en jongeren tussen 18-29 jaar weten het minst over voeding.
In haar zoektocht naar een betere behandeling tegen borstkanker speelt Yana Dekempeneer leentjebuur bij de kameel.
Geologen willen de internet- en telefoniekabels op de oceaanbodem gaan inzetten als seismograaf.
Ons DNA en onze vingerafdrukken zeggen weinig over onze leeftijd. Maar de moleculaire structuur van ons bloed verandert naarmate we ouder worden.
Pseudowetenschap verspreidt zich in de maatschappij van brein tot brein. Filosofen Stefaan Blancke, Maarten Boudry en Johan Braeckman onderzoeken hoe dat gebeurt.
Culinair herboristen plukken en kweken ‘wilde’ kruiden voor toprestaurants en drankstokers. Een professionele wildplukker over zijn vak.
De ontwikkeling van de CRISPR-Cas technologie in 2012 betekende een ware revolutie in de biologie. Het effectief toepassen van de technologie blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Nieuwe varianten van de techniek zorgen dat daar nu verandering in komt.
De geschiedenis van de biologie zit vol van uitzonderingen die de meest elegante principes van de biologen schenden. Hedendaagse biologen hopen echter de universele principes achter het leven te vinden.
Media worden er vaak van beschuldigd weinig genuanceerd te zijn als het gaat om gezondheidsnieuws. Nieuw onderzoek bevestigt dat, maar, ook vakbladen en wetenschappers hebben boter op het hoofd.
Bedrijven die op een grote hoeveelheid fossiele brandstofreserves zitten – olie, gas en steenkool – dreigen een groot deel van hun waarde te verliezen als de vraag plotsklaps zou dalen.