Sociale isolatie verandert het brein
Langdurige sociale isolatie zorgt voor de productie van een molecuul in de hersenen dat agressief en angstig gedrag aanmoedigt.
Langdurige sociale isolatie zorgt voor de productie van een molecuul in de hersenen dat agressief en angstig gedrag aanmoedigt.
Zaaigoed bestaat in alle kleuren. Er zit een coating rond van voedingsstoffen, schimmel- en insectwerende producten. Tijdens het zaaien kunnen stukjes van de laag afbreken die giftige stoffen veroorzaken. De KU Leuven zoekt naar oplossingen.
Modder, drek of klevende klei... Archeologen hebben ook slechte dagen. Maar net uit de fascinerende verscheidenheid van grond kan met behulp van micromorfologie een heel nieuw verhaal ontdekt worden. Zo ook voor de oudste stadslaag van Antwerpen.
Het is Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Journalisten Geert De Vriese en Frank Van Laeken blikken terug op ruim vijftig jaar research rond verklaringen voor homoseksualiteit. Een onderzoeksgebied dat anno 2018 nog altijd gevoelig ligt.
Olifanten trompetteren en toeteren niet alleen, ze maken ook rommelende geluiden die nauwelijks hoorbaar zijn voor de mens en die kilometers ver dragen.
Steeds meer Belgen en Nederlanders ondergaan plastische chirurgie in Colombia. Ingrepen zijn er goedkoper en, volgens de Colombianen zelf, kwaliteitsvoller. Maar het medisch toerisme heeft een schaduwkant.
Bitcoin kan tegen eind dit jaar een halve procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik opslorpen.
Met flitsen van X-stralen kan water hypersnel aan de kook worden gebracht. Daarbij ontstaat een exotische aggregatietoestand die haar gelijke niet kent op aarde.
Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben slechter georganiseerde breinnetwerken en een dunnere buitenste hersenlaag.
Een deel van de loodvervuiling in de Europese lucht slaat neer op de ijskappen van Groenland. Dat is al eeuwenlang zo.
Afzonderlijke stukjes van het kortetermijngeheugen van een zeeslak kunnen worden getransplanteerd naar een soortgenoot.
De kracht van de molecule is dat ze ingrijpt op menselijke cellen, en niet op de ziekmakende virussen zelf.
Een biosensor van twee vierkante millimeter die je op je tand bevestigt, monitort welke nutriënten je binnenkrijgt.
Wilde kikkererwten blijken schatkamers van nuttig genetisch materiaal.
Niet alleen mensen, maar ook ratten kunnen gebeurtenissen herbeleven. Mogelijk leiden deze bevindingen tot betere behandelingen van alzheimer.
In een gesprek laten we onbewust het vaakst pauzes vallen net voor een zelfstandig naamwoord. Dat is ook het moment waarop we het vaakst een nietszeggend woord als ‘euh’ inlassen. En dat is niet alleen zo in het Nederlands.
Een multiversum – een stelsel van vele naast elkaar bestaande heelallen – is wellicht niet zo’n onherbergzaam oord als tot nu toe wordt aangenomen.
Hoe zit dat met vruchtbaarheid in de ruimte? Kunnen mensen überhaupt wel voortplanten buiten onze aardse dampkring? Het NASA Micro-11 experiment zoekt het uit.