Levende verf
Door hun genen aan te passen, kan je de kleur van bepaalde bacteriën sturen. Dat biedt mogelijkheden voor bio-afbreekbare verf.
Door hun genen aan te passen, kan je de kleur van bepaalde bacteriën sturen. Dat biedt mogelijkheden voor bio-afbreekbare verf.
Weekdieren zijn geen wiskundigen. Maar hoe zijn ze dan in staat om zulke ingewikkelde schelpvormen en -patronen te construeren?
België is recordhouder in files. De overheid investeert miljarden in de infrastructuur om de verkeersknoop te ontwarren. Maar zet dat zoden aan de dijk?
Garen samengesteld uit piëzo-elektrische vezels genereren een spanning als ze onder druk komen te staan.
Alsof de klimaatverandering nog niet genoeg is, worden ijsberen ook nog eens bedreigd door milieuvervuiling. Dat blijkt uit een studie van het penisbot van de ijsbeer.
Drinkwaterbedrijven waarschuwen voor nieuwe chemische stoffen. Een actieplan dringt zich op.
Implanteerbare sensoren houden het meestal niet lang vol. Ons lichaam ziet ze als lichaamsvreemd en stuurt het immuunsysteem op hen af. Amerikaanse onderzoekers hebben daar naar eigen zeggen iets op gevonden.
Er was eens, heel lang geleden - 14 dagen om precies te zijn - een conferentie in het anders zo rustige stadje Hasselt. Daar kwamen, naar jaarlijkse gewoonte, van heinde en verre onderzoekers bijeen om drie dagen lang hun mooiste, kleurrijkste en grootste diamanten ten toon te spreiden en te eren.
Het bevriezen van de zenuw die hongersignalen van de maag naar het brein stuurt, helpt mensen met obesitas afvallen.
Dierenartsen lieten neushoorn Sudan, het laatste mannetje van z’n soort, inslapen omdat zijn levenskwaliteit te snel achteruitging. Sudan werd 45 jaar, wat uitzonderlijk veel is voor een neushoorn.
In 2026 wil de ESA een ruimtesatelliet lanceren die de atmosfeer van niet minder dan duizend exoplaneten in kaart moet brengen.
De meestvoorkomende schelp op de Noordzeekust is de kokkel. Dat bleek uit een massale telling van 30.200 schelpen, waaraan 400 burgerwetenschappers deelnamen.
Het aantal zaadcellen in je sperma zegt niet alleen iets over je vruchtbaarheid, maar ook over je gezondheid.
Wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB) buigt zich in een nieuwe rubriek in Eos elke maand over een bijzonder beeld. Een Photoshop, een opname die geframed is, een beeld dat bedoeld is om feiten te verdraaien.
De termietenferomonen lijken bovendien ouder dan die van bijen, mieren en wespen.
Intensieve revalidatie en elektrische stimulatie van het ruggenmerg zorgen voor de aanmaak van nieuwe zenuwbanen tussen brein en ruggenmerg.
Nieuw onderzoek suggereert dat een baby minder kans loopt om een allergie te ontwikkelen als de moeder tijdens de zwangerschap visoliesupplementen en probiotica inneemt.
De stijgende vraag naar zuivel in China heeft wereldwijd een grote milieu-impact.