Ongeval? De omgeving bepaalt wie de schuld krijgt
De automobilist of de voetganger, wie draagt de verantwoordelijkheid bij een verkeersongeval tussen beide? De omgeving blijkt te bepalen wie we als schuldige aanwijzen.
De automobilist of de voetganger, wie draagt de verantwoordelijkheid bij een verkeersongeval tussen beide? De omgeving blijkt te bepalen wie we als schuldige aanwijzen.
Bij de explosie van een zware ster 37 jaar geleden bleef een klein, supercompact en snel rondtollend sterretje achter. De neutronenster is wellicht de jongste die astronomen ooit waarnamen.
Van zeewierkwekerijen over effectief altruïsme tot de creatie van een utopisch eiland. Eos tipt zes wetenschapsdocumentaires die te zien zijn op het Leuvense documentairefestival Docville.
De James Webb Space Telescope fotografeerde spiraalstelsels waarin sterren worden geboren en sterven. Nooit eerder zijn sterrenstelsels op deze afstanden zo gedetailleerd in beeld gebracht.
De laatste jaren krijgt het thema van respectvolle zorg en tegengaan van geweld tijdens de bevalling – ook wel obstetrisch geweld genoemd – meer en meer aandacht. Wat is het en wat kunnen we ertegen doen?
Wetenschappers zijn erin geslaagd om functioneel menselijk hersenweefsel te 3D-printen.
Het Amazonewoud wordt ook wel de ‘groene long’ van de aarde genoemd. Hoe cruciaal zijn bossen voor onze zuurstofvoorziening?
Nieuws over koraalriffen is meestal niet bijster positief. Een nieuwe studie zorgt nu toch voor een straaltje hoop: onderzoekers hebben een stuk koraal hersteld dankzij een 'transplantatie'.
NASA’s Space Telescope Live biedt nu rechtstreeks toegang tot actuele informatie over huidige, vroegere en komende waarnemingen van zowel Hubble als Webb.
Wereldwijd bedienen miljoenen mensen met een gehoorbeperking zich van gebarentalen. Toch zijn die talen nog maar weinig onderzocht. Een methode uit de genetica brengt daar verandering in.
Deze is week is de ramadan van start gegaan. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen grijpen die kans om uit te zoeken welke impact die periode heeft op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwelijke deelnemers.
Olifantsvissen oriënteren zich op basis van elektrische signalen die ze uitzenden en opvangen. Mogelijk delen de vissen dat waarnemingsvermogen met soortgenoten om zo hun “zicht” te verruimen.
Een grootschalige analyse van fossiel DNA bracht voor het eerst prehistorische individuen met het downsyndroom aan het licht. Zij werden op dezelfde manier begraven als anderen, blijkt uit archeologisch onderzoek.
Een op de vijf Vlamingen gebruikt regelmatig ChatGPT of andere generatieve AI voor werk of studie. Daarmee is artificiële intelligentie sneller ingeburgerd dan Netflix of TikTok. Toch betekent dat niet dat we die ontwikkelingen zonder meer omarmen. ‘We trekken lessen uit onze omgang met smartphones en sociale media.’
Astronomen hebben een nieuw licht geworpen op het fascinerende en complexe proces van de planeetvorming. De weergaloze opnamen, vastgelegd met de Very Large Telescope (VLT), vormen een van de grootste inventarisaties van planeet-vormende schijven die ooit zijn gedaan.
Veertien houten beschilderde reliekschrijnen hebben de Beeldenstorm overleefd. Het PaReS-project (Painted Relic Shrines in Situ) van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium wil de onbekende pareltjes in de kerken inventariseren en grondig bestuderen.
We hebben van nature een specifiek stemgeluid, bijvoorbeeld veeleer vrouwelijk dan mannelijk. Ligt dat vast in ons DNA of valt er een mouw aan te passen? Voor transgender personen, die hun stem met hun veranderde uiterlijk willen laten matchen, is er goed nieuws.
Al 65 miljoen jaar lang moeten motten zichzelf beschermen tegen vleermuizen. Daarvoor gebruiken de nachtvlinders verschillende verdedigingsstrategieën. Die van de stippelmot kan een bron van inspiratie zijn voor nieuwe technologieën.