Nieuw AI-circuit bootst menselijk brein na
Een nieuw type transistor stelt AI-hardware in staat om informatie te onthouden en te verwerken zoals het menselijk brein dat doet.
Een nieuw type transistor stelt AI-hardware in staat om informatie te onthouden en te verwerken zoals het menselijk brein dat doet.
Onze angst voor veroudering heeft vooral te maken met angst voor het onbekende en niet zozeer met het verouderingsproces zelf, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bovendien werkt onze maatschappij die angst in de hand.
Iedereen wordt wel eens ziek. Dat is vaak de schuld van microben die ons die vervelende verkoudheid of griep bezorgen. Hoeveel microben zijn daar eigenlijk voor nodig? En kunnen we ons tegen hen beschermen?
Veel mensen hebben bonkende hoofdpijn na een of twee glazen rode wijn. Volgens Amerikaans onderzoek is de boosdoener achter deze ‘katerkop’ een metaboliet van het antioxidant quercetine. Toch blijven antioxidanten belangrijk voor onze gezondheid, en misschien kunnen ze zelfs deel uitmaken van nieuwe therapieën tegen multiple sclerose.
Is de invloed van de mens op de aarde zo groot dat we kunnen spreken van het Antropoceen, het Tijdperk van de Mens? Die visie werd onlangs verworpen door een commissie van geologen.
Amerikaanse onderzoekers konden glycerinezuur doen ontstaan uit hydroxycarbonyl en 1,2-dihydroxyethyl via abiotische weg. Glycerinezuur is het eenvoudigste suikerzuur en de molecule speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling, bijvoorbeeld bij de glycolyse. De twee precursoren zijn anorganische moleculen die vaak voorkomen in interstellair ijs.
Een op de zes mensen heeft een piep in z’n oor – of een ander geluid, want tinnitus kan ook klinken als een gesuis, geruis of zelfs als een drilboor. Onderzoeker Emilie Cardon (Universiteit Antwerpen) legt in deze podcast uit waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.
Nog tot 24 maart vindt Flanders Technology & Innovation plaats, een reeks festivals die herinneringen oproepen aan de jaren 1980. Ze moeten de schijnwerper zetten op Vlaanderen als kennisregio. Bij de start van FTI polsen we bij minister van Innovatie Jo Brouns naar de stand van het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. ‘Innovatie is geen doel op zich.’
Op 8 april vindt op het Noord-Amerikaanse continent een complete zonsverduistering plaats. Dat biedt een uitgelezen kans om de corona van de zon te bestuderen.
Onderzoekers van de Universiteit van Southampton hebben in samenwerking met collega’s van het Europese vasteland met succes een zwakke zwaartekracht gedetecteerd op een deeltje met een massa van slechts 0,43 milligram. Dat is een nieuw record.
Tekenen, een collage, video of powerpoint? Laat kinderen volledig los op deze uitdaging.
... weinige regeltjes, die mij zijn gebleken, vaak nuttig te werken voor tal van docenten. Zie nu hoeveel decimalen! Ja hoor, het is weer pi-dag!
De waarneming van zwaartekrachtgolven was voor Kip Thorne de bekroning van een zoektocht die zowat vijftig jaar in beslag nam. ‘De jongere versie van mezelf zou vandaag wellicht niet in dit soort onderzoek terechtkomen.’
Hout is enorm divers én geliefd, helaas ook bij smokkelaars. Recent onderschepten inspecteurs van de dienst Leefmilieu tonnen Russisch hout dat illegaal ons land binnenkwam. Die ontdekking was best een primeur, want de identiteit en herkomst van een houtlading bewijzen is een hele uitdaging. Het geheime wapen van de inspecteurs? Een succesvolle samenwerking met forensische houtwetenschappers.
Met de patronen en kleuren op hun vleugels laten vlinders hun vijanden weten dat ze geen heerlijk avondmaal zijn. Nu blijkt dat ook hun vliegpatroon kan dienen als waarschuwingssignaal.
Een nieuwe studie toont aan dat het koken van kraantjeswater zou helpen om het aantal microplastics dat je binnenkrijgt te verminderen. Moeten we ons zorgen maken over die microplastics? En wat kunnen we zelf doen om ze te vermijden? We vragen het aan Jana Asselman, professor mariene biotechnologie en milieutoxicologie aan de Universiteit Gent.
Schwann-cellen zorgen voor de aanmaak van het isolatiemateriaal rond de zenuwen in ons lichaam. Volgens nieuw onderzoek zouden ze ook een sleutelrol spelen bij hypergevoeligheid en chronische pijn.
We kennen schelpdieren vooral van de schelpen die aanspoelen op het strand, maar hoe ziet het leven van een mossel eruit, wat eet een zwaardschede en hoe planten oesters zich voort? Jan Seys, marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), geeft antwoord in deze aflevering van onze podcast.