Boslucht zit boordevol chemie
Het nauwkeurigste onderzoek ooit naar de luchtsamenstelling in een bos toont aan dat de atmosferische wetenschap nog heel wat te leren heeft.
Het nauwkeurigste onderzoek ooit naar de luchtsamenstelling in een bos toont aan dat de atmosferische wetenschap nog heel wat te leren heeft.
Van gelovigen tot feministen: het verzet tegen de evolutietheorie blijft bestaan, schreef Joël De Ceulaer in de weekendeditie van De Morgen (DM 1/7). Het prikkelende essay maakte tongen los; voor en tegen. Dit is de bijdrage van Els Consuegra, genderonderzoeker en pedagoog.
Drie twintigers met een migratieachtergrond getuigen over hun ervaringen met racisme op school. De jongeren geven aan dat ze berispt werden voor gedrag dat ze niet stelden, geconfronteerd werden met vooroordelen over hun ouders en werden uitgescholden voor 'neger' of gevraagd terug te keren naar ‘hun land’.
Een nieuw type zonnecel, geïnspireerd op insectenogen, moet beter bestand zijn tegen weersomstandigheden.
Technologie kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van depressies en burn-outs. Compacte, draadloze sensoren kunnen stress-signalen in het dagelijkse leven opvolgen. Zo kunnen problemen sneller opgemerkt worden.
Zijn wij op sociaal vlak echt slimmer dan mensapen of maken we onszelf iets wijs?
De legboor van sluipwespen is een inspiratiebron voor stuurbare medische naalden.
Presentatiewedstrijd bekroont jonge wetenschappers die hun doctoraatsonderzoek aan een breed publiek willen voorstellen.
Een veranderende concentratie van eiwitten in het bloed van ruimtevaarders wijst erop dat het lichaam vecht tegen de gewichtloosheid.
Algen doen aan fotosynthese en maken hun voedingsstoffen aan met behulp van zonlicht. Met extra blauw licht schakelen sommige microalgen in overdrive.
Hoe dichter bij de evenaar, hoe groter de bladeren van bomen en planten gemiddeld zijn. Dat weten biologen allang. Maar waarom dat precies is, dat hebben ze nu pas ontdekt.
Dat zeggen wetenschappers die het stroomverbruik in 35 Europese landen hebben bekeken en gekoppeld aan de verwachte temperatuurstijging.
Zwarte gaten die zich in de kernen van sterrenstelsels schuilhouden zouden een einde hebben gemaakt aan de duisternis die tot lang na de oerknal heerste in het heelal.
De slanke otter kijkt bij soortgenoten af hoe hij een puzzel moet oplossen die hem een lekkere beloning oplevert.
De vraag hoe vogels hun weg vinden op hun lange tochten naar warmere gebieden houdt wetenschappers al lang bezig. Nieuw onderzoek wijst uit dat reuk een belangrijke rol speelt.
Het kwadraat van de lengte van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek is gelijk aan de som van de kwadraten van die van de andere zijden. Een van de beroemdste stellingen uit de wiskunde ligt letterlijk ingebakken in een 3.700 jaar oud kleitablet – een millennium ouder dan de Griekse wiskunde.
Fotonen verstrengeld met een afstand van drie meter ertussen, daar kijkt niemand tegenwoordig nog van op. Maar in zeewater is het wel een primeur.
Het belang van gezond tandvlees werd nog eens benadrukt door een nieuw onderzoek, waaruit een verband bleek tussen tandvleesontsteking en mentaal functieverlies.