Sexy motten helpen muurbloempjes aan een partner
Onaantrekkelijke motten profiteren van hun populaire soortgenoten om een partner te vinden.
Onaantrekkelijke motten profiteren van hun populaire soortgenoten om een partner te vinden.
Eten stimuleert het zogenaamde endogeen opioïdensysteem van de hersenen. De opioïden die vrijkomen, zoals endorfine, geven niet alleen signalen van genot, maar ook van verzadiging.
Vrouwelijke dragers van een alzheimer-gen zouden meer kans hebben om alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen.
Belgische paleontologen beschreven een nieuwe belangrijke schakel in de evolutie van veren bij dinosauriërs.
Als patiënten artsen erop wijzen dat ze hun handen moeten wassen, dan gaat de hygiëne er spectaculair op vooruit.
Staal dat en masse wordt geproduceerd is vaak ofwel heel sterk, ofwel heel buigzaam. Maar die twee eigenschappen combineren in goedkoop staal, is lastig.
Biologische cellen wisselen water uit met hun omgeving via kleine kanaaltjes in hun membraan. Een kunstmatige membraan doet hetzelfde, maar dan met een veel hoger debiet.
Hoe leefde de mysterieuze dodo? Zuid-Afrikaanse wetenschappers lichten een tipje van de sluier.
Astronomen hebben, met behulp van ESO's Very Large Telescope Interferometer, de meest gedetailleerde afbeelding ooit van een ster geconstrueerd.
Antwerpen is in de tijd van Maarten Luther een centrum van wereldhandel. In zo’n metropool schieten nieuwe ideeën gewillig wortel. Geen wonder dat de gereformeerde boodschap aanslaat en een alibi verschaft om de Spaanse koning eruit te bonjouren.
In de praktijk wordt een significant deel van de besteedde tijd aan een onderzoeksproject gevuld met menselijke fouten, technische defecten en mislukte experimenten. Ook het iGEM-team van de KU Leuven kreeg de nodige tegenslag te verwerken.
Urine omzetten naar nuttige stoffen, ruimtevaarders zijn er niet vies van. Onderzoekers stellen nu extra toepassingen voor.
De anatomie van een mottenoog kan ons inspireren voor een niet-reflecterend smartphonescherm.
Autisme beroert de gemoederen. Elk bericht op de website van Eos Wetenschap levert niet alleen veel lezers op, maar ook veel reacties.
Een optimale verpakking moet kunnen ademen, maar tegelijk ook bepaalde stoffen tegenhouden. Bovendien helpt het als het plastic bacteriën doodt. Wetenschappers hebben nu een materiaal ontwikkeld dat aan al die eisen voldoet.
De Amerikaanse Marslander Phoenix, die in 2008 een zachte landing maakte in het noordpoolgebied van de rode planeet, detecteert af en toe zachtjes neerdwarrelende sneeuw.
Ook fotonen ketsen af tegen elkaar, net zoals biljartballen. Dat is nu experimenteel aangetoond – tachtig jaar nadat het ook al in theorie was voorspeld.
De avocado is tegenwoordig zo populair dat hij weleens het ‘groene goud’ wordt genoemd. Nu heeft ook de chemische en farmaceutische industrie de vrucht ontdekt.