Herkennen dieren zichzelf?
Als we voor de spiegel staan, weten we dat we naar een reflectie van onszelf kijken. Mensen kunnen heel makkelijk een onderscheid maken tussen zichzelf en anderen. Hoe zit dat bij dieren?
Als we voor de spiegel staan, weten we dat we naar een reflectie van onszelf kijken. Mensen kunnen heel makkelijk een onderscheid maken tussen zichzelf en anderen. Hoe zit dat bij dieren?
Sociale isolatie en eenzaamheid hebben een belangrijke invloed op onze levensverwachting.
Het lijkt erop dat er iets bijzonders aan de hand is met het volgende doelwit van de ruimtesonde New Horizons: de ‘ijsdwerg’ 2014 MU69, die deel uitmaakt van de zogeheten Kuipergordel voorbij de omloopbaan van de planeet Neptunus.
Operaties en narcose kunnen de hersenen beschadigen. Ze zouden ouderen zelfs richting dementie kunnen duwen.
Hoe wordt hummus gemaakt? Wat zit er in?
Bij het drinken van een heerlijke tas koffie denken we vooral aan cafeïne en zijn stimulerende werking. In koffie heeft cafeïne geen geur of smaak. Welke moleculen zijn dan wel verantwoordelijk voor de bitterheid en het aroma van je bakje troost?
Welke milieu-impact hebben onze trouwe, vleesetende, viervoeters?
Met de CRISPR-techniek kunnen wetenschappers erfelijke aandoeningen wissen uit de genen van menselijke embryo’s. Roeien we straks alle genetische ziektes uit? En hoe bezorgd moeten we zijn over de ethische implicaties?
Nachtelijke verlichting vermindert bestuiving door insecten.
Om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan, wordt ons sinds vele decennia aangeraden om antibiotica lang genoeg in te nemen, soms lang nadat de symptomen verdwenen zijn. Nieuw onderzoek stelt dat we dit beter niet zouden doen.
Eén van de vier telescopen die samen de Very Large Telescope vormen – UT4 of ‘Yepun’ – is voorzien van een nieuw adaptief optisch systeem.
Antrax of miltvuur maakt veel slachtoffers in het Taï Nationaal Park in Ivoorkust, behalve de chimpansees onder meer ook apen, duikers, mangoesten en stekelvarkens.
De oude Grieken, schreef de Britse archeoloog John Myres in de jaren dertig, kwamen niet plots uit de prehistorie opgedoken, maar waren als volk ‘immer in wording’.
Met de CRISPR-techniek proberen wetenschappers aandoeningen te "wissen" uit de genen.
We raken eraan gewoon dat we nieuwerwetse voeding als zeewier en insecten moeten gaan eten als we in de toekomst het toenemend aantal monden op de wereld willen voeden. Kwal op ons bord zou dan ook moeten kunnen, toch?
De anticonceptiepil verandert de hersenen van vrouwen. Wie de pil slikt, heeft een beter ruimtelijk inzicht en woordgeheugen.
Bij narcose lijkt in één vingerknip het licht uit te gaan. Het is een droomloos zwart gat. De tijd die de operatie duurt, is compleet weggevaagd. Zou doodgaan ook zo voelen?
Bij gebrek aan fossielen, weten we niet hoe de eerste bloemen eruit zagen. Wetenschappers maakten nu een reconstructie van de vermoedelijke vorm van die eerste ‘oerbloem’.