Virus leert ons bouwen
Een virus uit de warmtebronnen van het Amerikaans nationaal park Yellowstone heeft een ongeziene vorm om zich te beschermen tegen de extreme omstandigheden. En wij kunnen afkijken.
Een virus uit de warmtebronnen van het Amerikaans nationaal park Yellowstone heeft een ongeziene vorm om zich te beschermen tegen de extreme omstandigheden. En wij kunnen afkijken.
Een directe bepaling van het vochtgehalte in de bodem geeft een nauwkeurigere bepaling van het risico op brand.
Zeven Vlamingen op tien fantaseren over zweepjes en handboeien in de slaapkamer. Nochtans stuiten koppels die hun sadomasochistische fantasieën uitleven nog altijd op onbegrip. Zijn ze psychisch ziek?
Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van de Indiase maansonde Chandrayaan-1, uitgevoerd door geologen van Brown University en vandaag gepubliceerd in Nature Geoscience.
Nog altijd baseren biologen zich op een wiskundige formule afgeleid van de sojaplant om de werking van de huidmondjes te simuleren. Onterecht.
Mensen die meer dan 55 uur per week werken zouden 40% meer kans hebben om de hartritmestoornis boezemfibrillatie te ontwikkelen. Dat stelt een onderzoeksteam van University College in Londen.
Eén van de meest bizarre fermionen – want het deeltje is zijn eigen antideeltje – lijkt te zijn gevonden. Voor de tweede keer.
Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci, is vooral bekend door zijn rij van Fibonacci. Ten onrechte minder bekend is het feit dat hij in Europa een revolutie veroorzaakte met zijn boek Liber Abaci (1202). Keith Devlin schreef er een boek over en ging op zoek naar sporen van Fibonacci in Italië en meer bepaald in Pisa, waar hij geboren is.
Een gigantische asteroïde-inslag tijdens de vorming van Mars is mogelijk verantwoordelijk voor de geologische mysteries ervan.
Zet de huidige trend zich door, dan zal de teller in 2050 op 34 miljard ton staan.
Twee jaar ononderbroken simuleren met een supercomputer. Zo lang heeft het geduurd om één luttele microseconde uit het leven van het hiv-virus vast te leggen.
Met de verwoestende vloedgolf van 2004 in Zuidoost-Azië nog vers in het geheugen, gingen archeologen op zoek naar sporen van eerdere tsunami’s in het gebied. Die vonden ze in een grot voor de kust van Sumatra.
Als we een verfrissende cocktail drinken staan we niet er niet bij stil, maar naast de bekende hexagonale kristalstructuur van het ijsblokje bestaan er nog vele andere soorten ijs.
De stijfheid en de flexibiliteit van de structuurmatrix in ons lichaam loopt sterk uiteen, zelfs op micrometerschaal. Cellen moeten daardoor continu bewegen en zich vervormen om te weten waar ze precies zijn.
Voor nieuwe windmolenparken kijken we beter verder dan ons eigen land. Windmolens plaatsen elders in Europa blijkt efficiënter.
Planeten zoals de onze hebben mogelijk een modderig verleden.
Foetussen kunnen Engels van Japans onderscheiden. Al voor onze geboorte zijn we gevoelig voor de ritmeverschillen van een taal. Dat helpt bij onze taalontwikkeling.
Duitse onderzoekers berekenden de snelheidslimiet voor 474 verschillende dieren. Een verassende conclusie is dat de snelheidslimieten niet al te veel verschillen, of het dier nu loopt, vliegt of zwemt.