Mier laat geen gewonden achter
Gewonde mieren trekken na een verblijf in de ziekenboeg weer ten strijde.
Gewonde mieren trekken na een verblijf in de ziekenboeg weer ten strijde.
Waarom lezen onderzoekers tijdens de werkuren? En wat is BIOMED? Ontdek het nu.
Na een halve eeuw afwezigheid maakt de grootste uil van Europa opnieuw zijn intrede in Vlaanderen.
Kan een 22 verdiepingen tellend flatgebouw van energie worden voorzien met alleen maar menskracht? Het antwoord is positief, tenminste als er gebruik wordt gemaakt van lowtech en een energiezuinige levensstijl.
Waar het krioelt van het leven, daar is doorgaans het meest complexe voedselweb te vinden. Een grootschalig onderzoek naar rupsen en hun risico om opgegeten te worden, bevestigt dit.
Via intensieve landbouw (meststoffen en ammoniakproductie) en het gebruik van fossiele brandstoffen pompen we dagelijkse tonnen stikstof in de atmosfeer. Een deel daarvan belandt uiteindelijk in de bovenste lagen van zeeën en oceanen.
Mensen bij wie de communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft verbroken is, hebben eigenlijk twee onafhankelijke breinen die het lichaam willen besturen. Wat gebeurt er dan?
Slimme drones en raketten kunnen doelwitten detecteren en aanvallen zonder menselijke tussenkomst. Zelfs met een internationaal verbod lijkt hun opmars onvermijdelijk.
In het lab gekweekt vlees is technologisch haalbaar, maar wie kan het commercialiseren? Vandaag kost kweekvlees nog 60 euro per kilogram.
Aasgieren kleuren zichzelf met modder, bijzonder gedrag dat voor het eerst bij vogels in het wild is gefilmd.
De Utricularia gibba is een moerasplantje dat onvoorstelbaar goed insecten en andere kleine diertjes kan vangen. De sleutel van dat vangtalent ligt besloten in een paar genen.
Een simpele kunststofvezel omgeven door een soepel polymeer dat ingelegd is met gouddeeltjes: meer is er niet nodig om het meest gevoelige instrument ooit te maken.
Een metalen pleister op je arm die de krant voorleest, muziek afspeelt of waarmee je inlogt op een beveiligd netwerk via spraakherkenning… het zijn maar enkele van de vele mogelijke toepassingen van een revolutionair nieuw materiaal.
Je voelt je smartphone trillen in je broekzak, haalt het uit in blijde verwachting van een sms of andere melding en ziet … niets. Je lijdt aan het Phantom Vibration Syndrome.
Een behandeling waarbij de patiënt simpele oogbewegingen maakt, onderdrukt het hersengebied betrokken bij het opslaan van stressvolle gebeurtenissen.
In Nederland noemen ze het een magnetron, in België een microgolfoven. Welke naam je de efficiënte voedselopwarmer, -heropwarmer en -ontdooier ook geeft, zonder het apparaat is een keuken vandaag niet compleet. Maar zijn de elektromagnetische stralingen die je eten bereiden ook veilig voor je gezondheid?
Afgelopen weekend trof WannaCry, een cyberaanval met gijzelsoftware, 200.000 computers in minstens 150 landen. Volgens ethisch hacker Inti De Ceukelaire bleven we van het ergste gespaard. ‘Ik ben vooral bang van copycats die de hack verfijnen.’
Werp nu een exclusieve blik achter de schermen van een doctoraat.