Nieuwe middelen tegen migraine
Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.
Er zitten nieuwe medicijnen in de pijplijn die je misschien voorgoed van de splijtende hoofdpijn afhelpen.
Dieselwagens vervuilen meer dan wat de huidige tests detecteren. De overtollige uitstoot alleen al is per jaar verantwoordelijk voor 38.000 vroegtijdige overlijdens.
De grote inslagen die lang geleden op Mars hebben plaatsgevonden, gingen gepaard met tornado-achtige winden met snelheden van meer dan 800 kilometer per uur.
Het was een idee van Willem van Eelen (1923-2015), die er in 1997 een patent op nam. Als we in het lab proteïnerijk voedsel zouden kunnen kweken, zoals een gewas, dan zouden we geen levende wezens meer hoeven te doden.
Jonas Lembrechts neemt deze week de Instagram-account van Eos Wetenschap over. Onder #wetenschapisook toont hij ons de avontuurlijke kant van zijn onderzoek.
De jonge Nederlandse milieu-activist Boyan Slat heeft een efficiëntere en goedkopere versie bedacht van zijn systeem om plastic afval uit de oceanen te vissen. Daardoor kan de oceaanstofzuiger twee jaar eerder dan gepland aan de slag.
Ons reukvermogen is beter ontwikkeld dan we denken. Op sommige vlakken moeten we niet onderdoen voor honden en ratten.
Bij ziekten zoals bloedarmoede of taaislijmziekte is het ijzermetabolisme verstoord. Een ijzerbindende molecule kan de taak van de falende transporteiwitten overnemen.
Gramnegatieve bacteriën zoals E. coli en Klebsiella worden almaar meer resistent tegen onze bestaande antibiotica. Een nieuwe methode om hun celmembraan te doorboren, biedt hoop.
Darmbacteriën zoals Enterococcus worden almaar meer resistent tegen antibiotica. Een deel van die resistentie gaat terug tot de tijd van de eerste landdieren.
‘Zeespray’ wordt aangestuurd door microbieel leven.
De planeten van TRAPPIST-1 gedragen zich als een ‘orkest’. Het resultaat klinkt verrassend jazzy.
In rijke landen komen angststoornissen vaker voor dan in arme landen. En dat komt omdat rijke mensen zich vervelen.
Weet jij hoeveel mezen er zijn? Hoeveel eieren leggen ze? Hoe broeden ze? Dat zijn allemaal vragen die een duizendtal Belgische leerlingen kunnen beantwoorden met behulp van een camera en een nestkastje.
Doet een zelfmoord in een televisieserie het aantal echte zelfmoorden toenemen? Dat heeft de wetenschap eigenlijk nooit aangetoond.
Het Leuvense onderzoekscentrum imec heeft een zelflerende microchip ontwikkeld. De chip is geïnspireerd op de werking van onze hersenen en leert uit eigen ervaringen.
Misschien heb je al eens gehoord over Schrödingers kat, maar waarover gaat het gedachte-experiment uit de kwantummechanica eigenlijk?
Zuurstofmoleculen (O2) zijn in de ruimte extreem instabiel; toch werden ze dicht bij het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko ontdekt door de Europese komeetverkenner Rosetta.