Deze robotchemicus kan zuurstof produceren op Mars
Een Marsrobot met mechanische arm en artificiële intelligentie zet water om in zuurstof. Daarvoor gebruikt hij lokale gesteenten en mineralen.
Een Marsrobot met mechanische arm en artificiële intelligentie zet water om in zuurstof. Daarvoor gebruikt hij lokale gesteenten en mineralen.
James Ensor was een ongrijpbaar kunstenaar. In de nieuwe Eos-special leer je de echte Ensor kennen.
Een recente foto gemaakt door de Europese ruimtetelescoop Euclid toont een ongezien groot stuk van de sterrenhemel en boet daarbij nauwelijks in aan beeldscherpte.
De diagnose van de ziekte van Alzheimer met grote zekerheid bij leven stellen is nog maar vrij recent mogelijk. Neurowetenschapper en neuroloog Rose Bruffaerts (40) ontwikkelt breed inzetbare tools om hersenziektes zo vroeg mogelijk op te sporen en een snellere behandeling mogelijk te maken.
Het miniatuurmodel ontwikkeld aan de VUB moet onderzoekers meer inzicht in de teelbal geven. ‘De effecten van hormoonverstoorders zoals PFAS kunnen we nu beter onderzoeken.’
Na een borstkankerbehandeling ervaart de helft van de patiënten geheugen- en concentratieproblemen. Ze kampen met een zogenaamd “chemobrein”. Een behandeling is er nog niet, maar erkenning van de klachten lijkt het herstel wel in gang te zetten.
Hakken, flipflops en zelfs sneakers: ze doen je voet(spieren) meer kwaad dan deugd. Steeds meer wetenschappers zien het nut in van blootsvoets door het leven gaan. Tenminste, als je gezonde voeten hebt.
Deze camera heeft toepassingen van in de ruimte tot op de operatietafel.
Elke 22 seconden sterft er iemand aan tuberculose en voor het eerst in meer dan een decennium is dit dodental opnieuw aan het stijgen. De Covid-19 pandemie heeft jaren aan vooruitgang in de strijd tegen tuberculose teruggedraaid. Ook in Europa is tuberculose terug in opmars en dan vooral de multiresistente variant die niet meer behandeld kan worden met de standaard antibiotica.
300 jaar geleden werd de Oostendse Compagnie opgericht. Als het verhaal van de handelscompagnie al bekendheid geniet, dan is het vaak als prelude op de Belgische koloniale geschiedenis. Historicus Wim De Winter herbekijkt de Oostendse Compagnie als een kroniek van ontmoetingen en bestudeert de interactie tussen Europeanen en oosterlingen.
Nieuw onderzoek naar 5000 jaar oude Spaanse skeletresten suggereert dat veel van de gevonden individuen mogelijk slachtoffer waren van een relatief grootschalig gewapend conflict. Daarmee lijkt oorlog in Europa zo'n duizend jaar ouder dan voorheen werd aangenomen.
De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571) van Pieter Pourbus mag zich vanaf nu Vlaams Topstuk noemen. Archeoloog Jan Trachet (Universiteit Gent) toonde aan hoe bijzonder waardevol de kaart is.
Een bioloog van het Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met een Braziliaanse collega de sponzendiversiteit van Peru in kaart gebracht: 86 soorten waarvan 31 recent door hen beschreven, in alle vormen en kleuren.
Een geheim bewaren wordt vaak als vermoeiend of stresserend ervaren. Nu blijkt dat we er misschien wel baat bij hebben om dat geheim even voor onszelf te houden, zolang het een positief nieuwtje is.
Ook al tieren pseudowetenschap en fake nieuws welig op sociale media en internetfora, met het algemene vertrouwen in wetenschap zit het snor.
Reykjanes, een vulkanisch schiereiland in het westen van IJsland, roert zich. Een reeks aardbevingen wijst op een op til staande uitbarsting en een nieuw vulkanisch tijdperk. De IJslanders zetten zich schrap. ‘Dit is de ernstigste situatie in vijftig jaar.’
Een pleister-implantaat ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers kan mogelijk een rughernia genezen en toekomstige letsels vermijden.
Sterrenkundigen hebben vreemde zandwolken ontdekt in de hete dampkring van een planeet die zelf nog het meest doet denken aan een suikerspin. De ontdekking is gedaan met het Europese MIRI-instrument aan boord van de James Webb Space Telescope.