Oud vaccin, nieuw doel
Niet alleen het verworven, maar ook het aangeboren afweersysteem heeft een geheugen.
Niet alleen het verworven, maar ook het aangeboren afweersysteem heeft een geheugen.
Alzheimer en dementie treffen niet alleen ouderen, er zijn ook patiënten bij wie de eerste symptomen al optreden voor ze 65 zijn.
In Colombia, in de omgeving van de stad Medellín, wonen enkele tientallen families waarvan veel leden getroffen worden door een zeldzame, erfelijke vorm van alzheimer. Hoe wrang het ook klinkt: het tragische lot van deze mensen is een buitenkans voor het alzheimeronderzoek.
Voor het eerst zal de hoofdrol in het theaterstuk Otello niet gespeeld worden door een zwartgeschminkte blanke zanger, zoals dat de voorbije 100 jaar wel het geval was.
Goed nieuws voor vegetariërs en flexitariërs: een maaltijd gebaseerd op bonen geeft hetzelfde volle gevoel als die op vlee.
Twee jaar na hun ontdekking in een Zuid-Afrikaanse grot hebben onderzoekers 1.500 fossielen toegewezen aan een nieuwe mensensoort: de homo naledi.
Waar zit ons bewustzijn? De volgende experimenten helpen de wetenschap in haar zoektocht.
Vannacht werden de alternatieve Nobelprijzen uitgereikt. Vielen onder andere in de prijzen: biologen die een kip een dino lieten imiteren en Nederlandse taalwetenschappers die ontdekten dat het woordje 'Huh?' in alle talen voorkomt.
We hebben de indruk dat het altijd veel regent in de herfst. Maar klopt dat wel?
De Inuit bevolking van Groenland heeft een specifieke combinatie van genen verkregen waardoor ze bestand zijn tegen een vetrijk dieet, nodig vanwege het extreem koude klimaat.
In het genoom van verschillende vlindersoorten, waaronder de bekende monarchvlinder, komen genen van parasitaire wespen voor.
Bijna 9.000 daarvan vallen in België en Nederland. Dat becijferden Duitse en Nederlandse onderzoekers in Nature. Ze waarschuwen ook dat dit aantal de komende decennia nog kan verdubbelen.
We kennen het recept om het aantal rokers drastisch te doen dalen. Maar we passen het niet toe.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse poolwetenschapper Willem van der Bilt. Hij schrijft erover op onze website.
België, land van chocolade en bier? In de jaren twintig en dertig was ons bekendste exportproduct radium, uit een fabriek in het Kempense Olen. De erfenis van dat radioactief verleden is nog steeds niet helemaal opgeruimd.
Kinderen die genetisch gezien een hoger risico lopen op autisme, kunnen baat hebben bij borstvoeding.
De zwaartekracht van de aarde beïnvloedt de oriëntatie van kleine breuken in de maankorst.
Inwoners van verschillende Europese landen hebben vaak ook een verschillende lengte en gewicht. Die verscheidenheid heeft een genetische basis.