Abraham Hans: de man die zijn volk écht leerde lezen
Abraham Hans is een van de populairste schrijvers die Vlaanderen ooit kende. Toch is zijn naam haast vergeten. Wie was de geliefde volksschrijver?
Abraham Hans is een van de populairste schrijvers die Vlaanderen ooit kende. Toch is zijn naam haast vergeten. Wie was de geliefde volksschrijver?
Stalen palen met elk 3.000 ton rotsen errond midden in onze Noordzee. Het lijkt een ramp voor de zandminnende pladijs, één van de belangrijkste soorten voor de visserij, maar recent onderzoek toont net het omgekeerde aan. Onder het wateroppervlak vormen de funderingen kunstmatige riffen die ‘fast food’ voorzien talloze vissen. Ook voor pladijs.
Ken je dat groepsspel waarin je fluisterend een boodschap doorgeeft? Op het eind zijn woorden vaak sterk veranderd. Iets gelijkaardigs gebeurde met een oude wetenschapstekst. Uit 112 latere kopieën maakte ik een reconstructie van die verloren vertaling.
Langdurige communicatieproblemen bij de luchtvaart, het elektriciteitsnet plat en noorderlicht tot aan de evenaar. Een zware zonnestorm heeft dat effect. Dankzij mijn model kan de Koninklijke Sterrenwacht van België sinds kort niet alleen voorspellen wanneer het stormt, maar ook hoe erg.
Een professionele saxofoonspeler geniet van nieuwe klankmogelijkheden. Een beginnende speler wil een makkelijk bespeelbaar instrument. Dankzij de saxofoonrobot in ons laboratorium kunnen we mondstukken eindelijk gericht ontwerpen.
Om onze bankrekening of auto te beschermen tegen steeds krachtiger wordende quantumcomputers moeten we dringend op zoek naar nieuwe beveiliging. Ik brak één van de acht voorstellen met wiskunde. En een tien jaar oude pc.
Sprak iemand jou al eens verkeerd aan via de telefoon? Transgender vrouwen ervaren dit vaak, met enorme impact op hun welzijn. Logopedie doet hen in tien sessies vrouwelijker klinken.
Hoe geëmancipeerd was de 16de eeuw? Werden vrouwen op een andere manier terechtgesteld dan mannen? Kregen ze andere straffen of niet?
Met een nieuw NASA-instrument slaagden onderzoekers erin om de heldere én permanent donkere delen van de Shackleton-maankrater tegelijk in beeld te brengen.
Wat is het verband tussen de beurskoers, de foto’s op jouw computer en een kartonnen doos? Ogenschijnlijk nutteloos wiskundig onderzoek.
Wat is uitstelgedrag precies en waarom doen we het? Of misschien nog belangrijker: kunnen we er ook iets aan doen? Je leest het in deze blog van psycholoog Eline Camerman.
De tijd van de gaslantaarns, de zeppelin en de stille film. De eerste wet over intercommunales als Fluvius, Farys en Pidpa is sindsdien amper aangepast. Ik heb twintig aanbevelingen klaar voor een make-over. Cruciaal is dat deze gemeentebedrijven taken moeten overlaten aan de markt.
Stokoud zijn ze, veel van onze Vlaamse bruggen. Maar de ene is een gezonde grijsaard, terwijl de andere er goed uitziet maar dringend herstel vereist. Ik kijk onder de huid van bruggen. Zo kunnen we het onderhoudsbudget efficiënt inzetten.
Plots geloofden artsen dat vrouwen goede kansen hadden om een keizersnede te overleven. Plots waren sommigen bereid om patiënten buitenspel te zetten bij onderhandelingen over hun bevalling. Of hoe een betere prognose bij buikoperaties aan het eind van de negentiende eeuw leidde tot de eerste keizersneden zonder toestemming.
Reuma is meer dan pijnlijke gewrichten, en de aandoening treft alle leeftijden. Reumatoloog Ann-Sophie De Craemer van het UZ Gent vertelt je in deze aflevering van Vraag Het Aan meer over oorzaken, gevolgen, misverstanden en behandelingen van reuma.
Vleermuizen zijn goed bestand tegen virussen en krijgen ook nog eens zelden kanker. Hoe kan dat?
Ralstonia, een kwaadaardige microbe die van veel plantensoorten een graantje wil meepikken, gebruikt een crew aan eiwitten om planten te overvallen. In mijn onderzoek ontmasker ik de functie van deze "misdadigers".
De kleinste okapi uit ZOO Antwerpen zet na een operatie aan de knieën opnieuw zijn beste beentjes voor. Een absolute wereldprimeur, want de chirurgische methode werd nooit eerder bij een okapi uitgevoerd. Het dier kampte sinds zijn geboorte met knieproblemen die op lange termijn een negatieve invloed zouden hebben op zijn mobiliteit en algehele levenskwaliteit. Dankzij de ingreep, waarbij kleine incisies op de knieschijfbanden worden gemaakt, zet de jongste telg uit de okapigroep nu voorzichtige stapjes richting herstel.