Deze documentaires mag je niet missen op Docfest in Brugge
Tijdens Docfest Brugge zie je tien spraakmakende documentaires op unieke locaties in de stad. Eos selecteerde drie documentaires die je niet onberoerd laten.
Tijdens Docfest Brugge zie je tien spraakmakende documentaires op unieke locaties in de stad. Eos selecteerde drie documentaires die je niet onberoerd laten.
Om te voorkomen dat drones botsen of uit de lucht vallen bij windvlagen, moeten ontwikkelaars de vliegende robots instructies meegeven van wat ze moeten doen als er gevaar dreigt. Roboticus Bryan Convens ontwikkelt zo’n controle-algoritmes die de veiligheid van robots verzekeren.
Ongezond eten kan je ziek maken, maar maakt gezond eten je dan ook weer beter? Lieselot Hemeryck (Universiteit Gent) onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid en ontrafelt oorzaken en gevolgen. Ze vertelt alles over haar onderzoek aan Eos-redacteur Liesbeth Gijsel.
Wie op volwassen leeftijd de diagnose ADHD krijgt, loopt meer risico op dementie dan leeftijdgenoten zonder de ontwikkelingsstoornis.
Luchtvervuiling leidt mogelijk tot slechtere schoolresultaten van kinderen, blijkt uit een nieuwe, grootschalige Amerikaanse studie. ‘Ook in Vlaanderen en Nederland overschrijden de gemiddelde concentraties de WHO-richtlijnen.’
De mug is het dodelijkste dier op aarde. Door genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten, kunnen we de soort uitroeien. Mogen we dat zomaar doen?
Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.
Al geruime tijd denken astronomen dat ijzige steentjes die zich in de koudste zone van een protoplanetaire schijf vormen de cruciale 'groeikernen' van het planeetvormingsproces zijn. Waarnemingen met de James Webb-telescoop bevestigen die hypothese.
Het mysterie van dromen was voor columnist Annabel Nijhof een van de redenen om psychologie te gaan studeren. Heeft de wetenschap dat mysterie inmiddels ontrafeld?
Na een lange boswandeling doen we kort een schietgebedje alvorens we ons controleren op tekenbeten. Eén simpele beet van deze rotbeestjes kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Als dit zo een gevaar vormt, waarom bestaat er dan nog steeds geen betere preventie dan lange sokken dragen?
Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden een nieuwe technologie waarmee ze via hersengolven kunnen meten hoe goed iemand spraak verstaat. Dat is vooral goed nieuws voor heel jonge kinderen met gehoorproblemen, bij wie de technologie voor de eerste keer met succes werd uitgetest.
De luis evolueert al duizenden jaren op het ritme van zijn gastheer, de mens. Door deze intieme relatie kan het bestuderen van luizen aanwijzingen geven over hoe de mens ook geëvolueerd is.
Eos Wetenschap brengt graag wetenschapsjournalistiek die voor zoveel mogelijk lezers interessant is. De voorbije weken liep de Eos-publieksenquête om meer te weten te komen over wat jij belangrijk vindt. Dank aan iedereen die meedeed
Dat kan erop wijzen dat ze beseffen wie ze zijn.
Door gegevens van de NASA-ruimtetelescopen Chandra en Webb met elkaar te combineren, heeft een internationaal team van astronomen een ‘groeiend’ zwart gat opgespoord, dat al 470 miljoen jaar na de oerknal is ontstaan.
Hoe maken we in de toekomst nog medicijnen, bouwmaterialen, textiel of verpakkingsmaterialen als we geen fossiele grondstoffen meer gebruiken? Er bestaan al veel alternatieven, maar die kunnen vaak nog niet gebruikt worden. Gelukkig kunnen slimme computerprogramma’s ons helpen.
Begin november overleed Filip van Brabander op zeventigjarige leeftijd. Hij was de eerste eindredacteur van Eos en volgde in 1990 hoofdredacteur Jef Anthierens op. Hij leidde onze wetenschapsredactie tot 2005, waarna hij als freelancer aan de slag ging.
Een schimmel of milieuramp kan een plantensoort plots op de rand van uitsterven brengen. Wetenschappers leggen diepgevroren back-upcollecties aan. Bij –196°C sturen ze de planten zelfs de eeuwigheid in.