Welkom in het verborgen rijk der schimmels
Schimmels en zwammen zijn fascinerende levensvormen. Ze spelen een cruciale rol in ecosystemen, leveren geneesmiddelen en hebben zelfs potentieel als zelfherstellend materiaal.
Schimmels en zwammen zijn fascinerende levensvormen. Ze spelen een cruciale rol in ecosystemen, leveren geneesmiddelen en hebben zelfs potentieel als zelfherstellend materiaal.
Een jas of schoenen van schimmels. Een schimmelspray om scheurtjes in beton te dichten. Isolatiemateriaal uit schimmels. Of zelfs meubels. Schimmels lijken hét materiaal van de toekomst. Eos-journalist Peter Vanwijnsberghe trok naar het lab, en vertelt alles over dit wonderlijke materiaal aan collega Liesbeth Gijsel.
Twee in elkaar passende boomstammen, opgegraven in Zambia, vormen de vroegst bekende houten constructie.
Dat de klimaatverandering een ravage aanricht in de koraalschatkamer van het Groot Barrièrerif is bekend. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een vraatzuchtige vijand van de koralen ertegen bestand is. Ze put er zelfs kracht uit en zwengelt het gevaar op uitsterven nog wat aan.
Hoe komen we vandaag al met artificiële intelligentie in aanraking? Wat zijn de sterktes en zwaktes ervan? Hoe ‘leert’ AI? En moeten we er bang voor zijn?
De overgang heeft meer impact dan een opvlieger nu en dan. Zo zou een op de drie vrouwen zich door overgangsklachten beperkt voelen op het werk, schrijft Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel in haar boek F*ck de menopauze. Een exclusieve voorpublicatie.
Het medicijn amiloride verhelpt paniekreacties en een hogere pijngevoeligheid bij muizen. Deze effecten hadden ze ontwikkeld doordat ze meteen na hun geboorte bij hun moeder weggehaald waren. Opvallend was dat de effecten gedurende twee generaties bleven aanhouden.
Auteur en menopauzeconsulent Leen Steyaert beweert in verschillende media dat het beter voor je borsten is om geen beha te dragen. Beha’s zouden je borsten meer doen hangen en de lymfeklieren afknellen. Klopt dat?
Snelle radioflitsen zijn een astronomisch raadsel waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Nieuw onderzoek suggereert dat ze tot stand komen door sterbevingen op het oppervlak van neutronensterren.
Drie kwart van de Vlaamse natte natuur is de voorbije halve eeuw door de intensivering van de landbouw en verstedelijking verloren gegaan. De toenemende droogte door klimaatverandering zet de rest onder druk. Mogelijkheden tot gedeeltelijk herstel zijn er, maar die zijn dan weer nefast voor de landbouw.
Een accu die liefst minstens tien jaar meegaat, geen zeldzame grondstoffen nodig heeft en snel oplaadt? Wetenschappers werken eraan, ook bij technologie die al bestaat. ‘Aan lithiumionaccu’s kunnen we nog flink wat verbeteren.’
Kunnen insecten ons helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie? Doctoraatsonderzoeker Laurence Van Moll (UAntwerpen) gelooft alvast van wel. Ze neemt larven van de zwarte soldatenvlieg onder de loep en onderzoekt of de stoffen die zij aanmaken nuttig kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Onderzoekers hebben bij muizen aangetoond dat het doelgericht laten teruggroeien van de uitlopers van neuronen naar hun natuurlijke doelgebieden leidde tot herstel van het loopvermogen, terwijl ze willekeurig laten teruggroeien niet effectief was.
Op 19 oktober strijden acht jonge wetenschappers voor de Vlaamse PhD Cup 2023. In aanloop naar de finale leggen ze hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit in een pitch van 90 seconden. Bekijk de video’s, breng je stem uit voor de publieksprijs en maak kans op een boekenpakket.
Een nieuw rapport over de status van de planten en schimmels staat vol rode cijfers. Bijna de helft van alle bekende bloemplanten, en naar schatting drie op de vier nog te ontdekken planten, heeft de status ‘bedreigd’.
Vrouwen die zijn blootgesteld aan PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en op andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare scheikundige stoffen.
Gedomesticeerde dieren zijn tam en hoeven zelf geen eten te zoeken. Ze moeten daarom wel dommer zijn dan hun wilde verwanten. Of toch niet?
In Het Belang van Limburg toont Patrick Bastiaens zijn litteken na borstkanker: ‘Ik dacht dat ik de eerste man in België was. Ik wist niet dat borstkanker bij mannen bestond’. Op 7 oktober is het de internationale dag van borstkanker bij mannen. Want ook mannen kunnen borstkanker krijgen.